IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне на европейските индекси в разгара на сесията*

Пазарът реагира на стабилизирането на петрола и на решението на Швейцария да понижи лихвите

12:44 | 15.01.15 г.
Смесено представяне на европейските индекси в разгара на сесията*

Европейските акции се движат със смесено представяне в търговията в четвъртък след няколкото значими събития, белязали сесията досега.

Общоевропейският Euro Stoxx 600 е нагоре с 1,27 на сто до 344 пункта, стимулиран и от известното възстановяване на цените на петрола.

Най-значимото събитие на деня досега е решението на Швейцарската централна банка да премахне минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро. Освен това институцията изпрати лихвените равнище на още по-негативна територия, което оскъпи значително местната валута.

Банката въведе и отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в размер на -0,75%. Досега ставката бе в размер на -0,25%, като размерът бе определен през декември. Тогава от Швейцарската централна банка посочиха, че основната причина са неотдавнашните пазарни сътресения, които ускориха търсенето на сигурни активи и поставиха под натиск валутния курс.

След решенията на институцията швейцарският франк поскъпна с по приблизително 15% спрямо еврото и долара.

Малко по-рано през деня данни показаха, че германският икономически растеж през 2014 г. е достигнал 1,5%. Това е най-доброто представяне на първата по големина икономика в Европа от три години насам. Въпреки това годината ще бъде запомнена с това, че страната за малко не изпадна в рецесия.

Растежът от 1,5 на сто бе очакван от анкетираните от Ройтерс икономисти, въпреки че брутният вътрешен продукт на Германия нарасна едва с 0,1% през 2013 г.

Тримесечните данни обаче показаха, че германската икономика губи инерция. След силното начало на 2014 г. страната едва избегна рецесията през третото тримесечие. Тогава германският брутен вътрешен продукт записа ръст от 0,1 на сто, след като се сви с толкова в периода април-юни.

Вероятността Гърция да напусне еврозоната остава относително малка в сравнение с пика на дълговата криза в единния валутен съюз. Рискът от заразяване също е по-нисък спрямо 2012 г., отбеляза рейтинговата агенция Moody's.

Според компанията обаче нарасналото политическо напрежение в страната е увеличило шансовете за развитието на подобен сценарий. "Този по-висок риск би причинил отрицателни кредитни последици за други държави членки на еврозоната, въпреки че рисковете от зараза са значително по-ниски в сравнение с пика на кризата", посочиха експертите.

Акциите на британската строителна компания Bovis Homes са надолу с 5,49 на сто, след като дружеството обяви песимистичните си очаквания за продажбите през 2015 г.

Книжата на AB Foods са нагоре с 1,12 на сто, след като компанията се похвали със силни продажби време на коледните празници.

Капитализацията на германския производител на продукти за лична хигиена Beiersdorf бележи ръст от 4,95%. Дружеството потвърди оптимистичните си прогнози за настоящата година.

* Актуално към 12:35 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още