IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите не подминаха и борсите в Европа

Водещите индекси на Стария континент се понижиха на фона на данните за индустриалното производство и новините около ЕЦБ

19:52 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажбите не подминаха и борсите в Европа

Водещите индекси на борсите в Европа приключиха търговията в сряда със съществени отстъпления. Разпродажбите на пазарите в Азия и на пазарите на суровини не подминаха Стария континент, като се пренасят и отвъд Океана.

Широкият индекс FTSEurofirst 300 записа спад от 1,55% до 1 354,39 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 2,35% до 6 388,46 пункта. В Германия DAX 30 затвори с отстъпление от 1,25% до 9 817,08 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 1,56% до 4 223,24 пункта. Испанският IBEX 35 изтри 1,2% до 9 846 пункта.

Данните от деня сочат, че през ноември индустриалното производство се покачва за трети пореден месец.

Европейският съд реши, че Програмата за директни монетарни трансакции (Outright Monetary Transactions – OMT) на Европейската централна банка е съвместима с правото на Европейския съюз (ЕС) и попада в мандата на нейната парична политика.

Отсъждането се възприема като благоприятна предпоставка за стартирането на програма за количествени улеснения. То идва броени дни преди заседанието на ЕЦБ на 22 януари, на което редица анализатори считат, че Марио Драги и компания ще оповестят, че започват с покупките на държавни ценни книжа.

Световната банка намали прогнозата си за растежа на световната икономика, като предупреди, че икономическата среда остава прекалено зависима от един "двигател" на възстановяването – САЩ.

В своя шестмесечен доклад за перспективите пред световната икономика институцията прогнозира ръст на глобалния брутен вътрешен продукт от 3 на сто през тази година и от 3,3 на сто през 2016 г. През юни 2014 г. икономистите на банката прогнозираха глобалния растеж през тази и следващата година да бъде съответно 3,4 на сто и 3,5 на сто.

Книжата на Burberry поскъпнаха с 1,3%, след като компанията отчете ръст на продажбите през третото фискално тримесечие.

Акциите на Tesco увеличиха с 0,9% цената си след положителна оценка на френската банка BNP Paribas за книжата на търговеца.

Пазарите на суровини също попаднаха във фокуса на пазарните участници на Стария континент. Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват 0,5% до 46,35 долара за барел. Цената на медта се намира на близо 6-годишно дъно.

Акциите на добивните компании от ранга на Antofagastа и Boliden изгубиха по 8% от стойността си.

Книжата на Glencore се сринаха до рекордно ниски нива, поевтинявайки с 12% в следобедната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още