IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската столица на критиците на исляма

Дрезден събира все повече фенове на критикуващото чужденците движение Pegida

08:35 | 13.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската столица на критиците на исляма

Три месеца след първата демонстрация на движението Pegida (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада) в Дрезден митингите му растат от понеделник на понеделник. За последния организаторите очакваха ново покачване на посещаемостта, като според полицията демонстриращите са над 22 000, а според AFP - 25 000, при около 18 000 последната седмица. Сега, след мотивираното от исляма нападение в Париж, броят на поддръжниците може да нарасне още повече, пише в свой анализ германското икономическо издание Handelsblatt.

Докато в Бавария и Северен Рейн-Вестфалия едва ли повече от няколкостотин души маршируват срещу „религиозните войни" на германска земя, хиляди се събират редовно в Дрезден. Пазачи крачат рамо до рамо с майстори, безработни - до пенсионери, поразително голям е броят на мъжете до 30-те години. Дори полицаи има в редиците, както и адвокати.

Именно това е тревожното - пъстротата на движението, което изглежда като всеобщ източногермански протест срещу мултикултурния характер на Западна Германия. Междувременно този протест придобива все по-общ характер, пише и Deutsche Welle. Издигат се лозунги срещу обедняването на хората, съпоставят се най-ниските пенсии с разходите за издръжката на бежанците. Преживяванията на онези, които се оказаха губещи от Обединението на Германия, или поне се смятат за такива, сега явно намират своя протестен израз.

На последното шествие жена в средата на петдесетте се опасява, че в Дрезден ще бъде построена джамия. „Няма да влизам по Коледа в джамия“, казва тя. До нея полицай споменава, че „не е зле понякога да си вадим юмрука“. Той се е отказал от абонамента на вестника си, защото не му харесвало как пише за Pegida. Проблемите не се назовават с истинските им имена, а всички младежи от Северна Африка са престъпници, твърди той.

Критичните към имигрантите демонстрации са модерни. Много участници в Pegida пътуват на дълги разстояния, за да може да присъстват. У дома те еуфорично докладват колко са радостни, че може отново да бъдат политически активни след много години.

„Благодаря, Дрезден, ще дойдем отново“, пишат след това във Facebook.

Но защо Дрезден? Дали страхът от исляма е източногермански проблем? Западна Германия има по-дълга история на имиграцията, казва дрезденският политолог Вернер Патцелт в интервю за Sächsische Zeitung. В ГДР чужденците са били държани предимно на разстояние, „без шанс за създаване на познаване заедно". Освен това според Патцелт мнозина остават с впечатлението, че са поставени пред свършен факт в имиграционния дебат. „Липсва обществен дебат за това колко мигранти може или трябва да поеме нашата страна. Така мнозина считат, че нашата демокрация има куха фасада". В резултат „хората не вярват на държавата, избират партии на протеста и са податливи на радикализма".

Всичко започва в саксонската столица. На 20 октомври първоначално се събират около 350 души, които маршируват през центъра на града. И тогава те викат „Ние сме народът!“ и използват понятия на мирните революции. По време на похода към Фрауенкирхе не се говори много. Впечатление правят около 50 футболни хулигани от Динамо Дрезден с татуирани крака и известни десни екстремисти, които дефилират между пенсионерите във вечерните им рокли. Странна картинка.

На втория понеделник се събират два пъти повече хора. Това е понеделникът след бунтовете при демонстрацията "Hogesa" в Кьолн – „хулигани (фенове) срещу салафисти“. Сега телевизионните екипи вече са тука, предавайки на живо, надявайки се очевидно на картина като в Кьолн. Но въпреки шумните лозунги митингът остава мирен. Няма и никой, срещу когото да се изправи гневът. Но Pegida вече е известна далеч извън Дрезден.

Едва на третия понеделник се появяват и 200 контрадемонстранта от движението Antifa и скандират срещу Pegida, която според тях настройвала германците срещу мюсюлманите. 

Зад знамената на Pegida обаче вече са над 1000 последователи, една четвърт от тях – от футболни агитки. „Следващата седмица ще се срещнем отново. Всеки да доведе още някой със себе си“, казва организаторът Лутц Бахман, предприемач с дребен бизнес.

В продължение на доста време Бахман е единственият от дванадесетте души от екипа на , Pegida, които се появява и говори на публични места. На въпросите на журналисти обаче не отговаря нито той, нито неговите колеги. Според тях – защото „медиите“ съзнателно потискат съдържанието или лъжат. И самите протестиращи рядко дават интервюта. Ако се стигне до такова, то някои организатори го приключват бързо.

Журналистите от Дрезден и до днес гадаят какъв смисъл има да се демонстрира на публично място, без да се говори след това с медиите. Но изглежда, че това дава резултат. От средата на декември цяла Германия говори за Pegida, след като Бахман и хората му отказват дори и покана за участие във вечерното шоу на Гюнтер Яух по ARD.

Бахман е в началото на 40-те години и не без харизма. Той казва неща, като „тъй като мюсюлманите не са раса, ние не сме расисти". Рано или късно трябваше да излезе наяве, че той е криминално проявен. Бахман е избягал в края на 90-те години в Южна Африка, след като е бил осъден за серия кражби с взлом на три години затвор. През 2001 г. той се завръща и излежава част от наказанието си. „Южна Африка е истински пример", казва той днес. През 2010 г.  е бил осъден на две години пробация за трафик на кокаин. Други съдебни наказания следват. Бахман е все още в процес на пробация.  В резултат на тези присъди не може да се кандидатира на избори до края на февруари. Но това, изглежда, не пречи на никой от ръководството на Pegida.

Непланирана мобилизационна помощ движението получи от самата държава и провинцията. Така например дебатът за спорните места за настаняване в Дрезден започва, дълго след като Pegida е по улиците. Твърде дълго кметството не бе коментирало темата. „Ние направихме грешки“, признава кметицата Хелма Оросц. 

И вътрешният министър на Саксония Маркус Улбих е изнервен. Вероятно под натиск от Pegida той обяви, че оперативна група на полицията ще се погрижи по-интензивно за група от около 170 чуждестранни престъпници в провинцията. Но се оказа, че едва преди две години тази специалната група е станала жертва на съкращенията на средства в полицията.

В своите речи Бахман говори за невероятни условия - облечен в анорак с микрофон в ръка, той всеки път се обръща към тълпата с „Добър вечер, Дрезден!“ Пред тълпата той порицава обществото, в което бедните пенсионери, които често живеят в апартаменти без отопление или без електричество, не могат "дори да си купят парче коледен сладкиш", докато кандидатите за убежище живеят в "луксозни центрове за задържане при пълен пансион" – нещо, което Дрезден трябвало да предотврати.

А това са страхове, които Pegida успява да използва доста добре. Съвсем скоро след като Bild am Sonntag писа, че заради мюсюлманите един Коледен базар в Берлин е бил преименуван на „Зимен пазар“, Бахман поде историята като пример за ислямизиране под възгласите на хиляди демонстранти. Като при това не се впечатли от факта, че историята се оказа невярна.

Паралелно на това във Facebook хората се накъсват срещу чужденци, леви („леви фашисти“), журналисти („лъжлива преса“), църкви и като цяло срещу наложилата се вече система. 

Въпреки това обаче растат и контрадемонстрациите. Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение.  AP отбелязва, че хората, които са демонстрирали на различни места в Германия с призиви за добро и справедливо отношение към имигранните, са били далеч по-многобройни от демонстриращите срещу исляма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Ogibogi
преди 9 години
Подкрепям напълно движението Pegida (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Това очевидно доказва, че сблъсъка има социални а не религиозни или национални корени. Мизерните източни провинции с голяма безработица, пълни със соц. ***, които си повярваха че са западняци правят тези неща. Богатия запад, където хората живеят добре и не са комплексирани *** няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още