IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции не намериха единна посока

Книжата на Allianz поевтиняха, след като германската компания обяви, че е основният презастраховател на липсващия самолет на AirAsia

18:38 | 29.12.14 г.
Европейските акции не намериха единна посока

Европейските индекси не намериха единна посока в понеделник, като фокусът бе насочен към ситуацията в Гърция, която бе поразена от нова политическа несигурност.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се понижи с 0,3 на сто под натиска на гръцките си компоненти, след като депутатите в средиземноморската страна не успяха за трети път да изберат предложения от премиера Андонис Самарас кандидат.

Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 депутата, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат. Вследствие на новината гръцкият фондов пазар спадна с близо 4%, като в един момент от сесията изтриваше над 10%.

Димас, който е бивш еврокомисар, спечели гласовете на едва 168 депутата - същия брой, който спечели и при втория вот миналата седмица.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че ще възобнови преговорите с Атина, след като новото правителство бъде избрано, тъй като страната "няма непосредствени нужди от финансиране".

"Разговорите с гръцките власти за завършване на шестия преглед на програмата ще продължат след консултации с Европейската комисия и Европейската централна банка", изтъкна говорителят на Фонда Джери Райс, цитиран от Ройтерс.

Интерес предизвика и ситуацията в авиосектора след изчезването в неделя на полет QZ8501 на AirAsia.

Раздвижване имаше и на енергийните пазари, където цените на петрола се повишиха вследствие на сблъсъците между различните фракции, които се опитват да поемат контрол над доставките в Либия.

Акциите на Allianz поевтиняха с 0,8%, след като германската компания обяви, че е основният презастраховател на липсващия самолет.

Капитализацията на Novo Nordisk се покачи с 1,6%, след като сделка на компанията бе одобрена от регулаторните органи в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още