IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски борси със спадове в средата на сесиите*

Високата волатилност на пазара изглежда е мотото на тази седмица, смята анализатор

15:31 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите европейски борси със спадове в средата на сесиите*

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха значително в средата на днешната сесия, предава Ройтерс.

Общоевропейският индекс Eurostoxx 50 загуби към обяд 0,8% до 3025,71 пункта. Франкфуртският DAX изгуби 1,13 на сто до 9455,74 пункта след повишение от 2,46 вчера и спад от 2,72 на сто в понеделник на фона на несигурността около изборите в Гърция, както и в очакване на заседанието на Управлението за федерален резерв на САЩ.

В Париж САС 40 отстъпи с 1,15 на сто до 4046,09 пункта. Лондонският индекс FTSE-100 спадна с 1,33 на сто до 6247,91 пункта на фона на безпокойството за понижаващите се цени на петрола и за световната икономика като цяло. 

Решението на Фед за основната лихва и последващата реч на нейния председател Джанет Йелън се очакват след края на борсовата сесия в Европа.

„Инвеститорите се надяват да разкрият данни за предстоящия курс за лихвите. Фактът, че Фед ще поеме по тези стъпки, се счита за доста вероятен. Само точната дата все още не е ясна," коментира Кристиан Хенке от Broker IG, цитиран от DPA.

През последните дни инвеститорите се нуждаеха от силни нерви, тъй като европейските борси показаха силна волатилност. „Високата волатилност на пазара изглежда е мотото на тази седмица“, пише Джошуа Махони от Broker Alpari. Очевидно е, че много от участниците на пазара все още изпитват трудности да оценят това, с което се сблъскват, смята той.

Покачването на потребителските цени в 18-членната еврозона се е забавило още през ноември според последните данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната инфлация на потребителските цени в еврозоната се е забавила до ниво от 0,3% през миналия месец. През октомври цените се повишиха с 0,4%.

Движение на пазарите може да предизвика и изборът за нов президент в Гърция. Тази вечер се очакват новини след първия вот.

Най-голям губещ в Eurostoxx 50 е концернът за луксозни стоки LVMH, който днес отстъпва дела си в Hermes на собствените акционери. С това приключва дългогодишен спор за независимостта на френската модна къща. Книжата се сриват с 8,95% или 12,24 евро за брой.

В Лондон започна търговията с книжата на новото дружество Tui AG. След първоначалната цена от 1100 пенса акциите се търгуват с ръст от 1% до 1115 пенса за брой. Новите книжа са резултат от сливането от най-големия европейски туристически оператор Tui с неговата дъщерна компания Tui Travel, чиито акции досега бяха включени в състава на индекса FTSE 100. Новата компания влиза директно в FTSE 100, а през март се очаква книжата на TUI AG да бъдат изключени от германския Mdax.

На московската борса засега има признаци на възстановяване след вчерашния срив. Индексът RTS Interfax, който е деноминиран в щатски долари, отчита ръст от 4%. Драматичният срив на руската рубла във вторник причини разпродажба на борсата, като индексът се срина с над 12%.  

*Актуално към 14,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още