IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското енергийно министерство очаква с 10% по-скъп бензин през 2015 г.

От началото на годината бензините в Русия са поскъпнали със средно 9,7%

13:37 | 10.12.14 г.
Руското енергийно министерство очаква с 10% по-скъп бензин през 2015 г.

Руският министър на енергетиката Александър Новак прогнозира ръст на цената на бензина с около 10% през 2015 година.

„Като се отчетат решенията, които взехме по отношение на акцизите и в рамките на промените в данъчното законодателство, смятам, че цената ще бъде горе-долу на нивото на инфлацията плюс няколко процента. Примерно с около 10 на сто“,  коментира той, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Енергийният министър допълни, че реално ръстът на цената ще зависи много от инфлацията през 2015 година.

Оценката на Новак беше потвърдена и от ръководителя на Лукойл Вагит Алекперов, пише още информационната агенция. Пред журналисти той коментира, че ръстът в цената на горивата през 2015 година ще бъде основно заради инфлацията в страната.

Цената на дребно на бензините в Русия расте с процента на инфлацията и през 2014 година, посочи и зам.-председателят на Федералната антимополна служба (ФАС) Анатолий Голомолзин. От началото на годината бензините са поскъпнали средно със 9,7%, а дизелът – с 3 на сто.

В същото време цената на суровия петрол на борсите намалява рязко от лятото насам и вече достига най-ниската си цена за последните пет години. 

Средната цена на бензина в Русия към 24 ноември е 33,65 рубли за литър, което по сегашния курс представлява около 0,50 евро. Цената на дизеловото гориво е малко по-висока – 34,08 рубли за литър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още