IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси изгубиха ритъм под натиска на поевтиняващия петрол

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 приключи със спад от 0,7% до близо 350 пункта

20:26 | 08.12.14 г. 4
Европейските борси изгубиха ритъм под натиска на поевтиняващия петрол

Европейските индекси отчетоха отстъпления в понеделник, като значителен натиск продължиха да оказват книжата на компаниите от енергийния сектор вследствие на поевтиняващия петрол.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 приключи със спад от 0,67 на сто до 348,61 пункта.

Едно от най-резките отстъпление отчете производителят на химикали за строителството Sika, който изтри 19% след офертата за поглъщане от Saint-Gobain. Акциите на френската мултинационална компания също са понижиха – с близо 6%.

Капитализациите на енергийните компании продължиха да спадат, след като петролът сорт брент поевтиня под 68 долара за барел за първи път в последните 5,5 години.

Настроенията в Европа като цяло бяха доста предпазливи след ръстовете в петък. Въпреки това Питър Съливан, ръководител на звеното за европейски акции на HSBC, каза пред CNBC, че очаква фондовите пазари да се възстановят бавно до края на годината.

"Всеки месец се усеща като кризисен, но основният тренд все още е нагоре", каза той.

По-рано през деня данни показаха, че китайският износ се е покачил с разочароващите 4,7% на годишна база през ноември, докато вносът неочаквано спадна с 6,7 на сто. Това се случва на фона на предизвикателствата, пред които е изправена втората по големина световна икономика – слаба глобална търговска активност и ниско търсене у дома.

Междувременно Япония коригира данните за растежа на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, като новата оценка показа свиване от 1,9% на годишна база.

На Стария континент индустриалното производство в Германия се повиши за втори пореден месец през октомври – допълнителен сигнал, че бавното възстановяване на втората по големина икономика в Европа продължава.

На сезонно изгладена месечна база индустриалното производство се покачи с 0,2% спрямо септември, когато нарасна с ревизираните 1,1%. Повишението обаче остана под пазарните прогнози за ръст от 0,4 на сто. На годишна база производството се покачи с 0,8 на сто.

Въпреки че миналата седмица Германската централна банка оряза прогнозата си за растежа до 2016 г., гуверньорът Йенс Вайдман вярва, че сегашната икономическа слабост е временна. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт едвам нарасна след свиването през второто тримесечие.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) икономическият растеж в еврозоната ще продължи да се забавя, ако съдим по динамиката на ключовите индикатори. Основните причини са свързани с валутния риск, който може да изпрати региона отново в рецесия.

Базираната в Париж организация съобщи, че измерителите на бъдещата икономическа активност, които се основават на наличната информация за октомври, показват също така забавяния във Великобритания и Русия. Същевременно пък прогнозите за ситуацията в повечето от другите големи икономики в света са насочени към запазване на текущата динамика през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
Европа трябва бързо да се ориентира към елетричеството и вдигане на акциза на петрола. така ще намалее търсенето му още а от там и петродалрчетата. а в европа ще се стане бум на ел автомобили, което е много добре за всички европейци, но се съмнявам с този американофилски ( в лицето на Туск) и русофилски ( в лицето на Могерини) западен комунистически съюз ние европейците сме последна струна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
уважаеми, вие четет ли??? зле са нещата защото има голямо количество петрол и ниско търсене => инвестицийте в нови проекти падат => взимането на кредити от частните компании => банките няма да могат да завъртят парите, а при ниски (май вече и отрицателни) лихвени проценти няма къде повече надолу => работната ръка намалява => данъците намаляват => обезщетенията за безработица и така докато не дойдат хора които не доят държавите ами им помагат. но това със сигурност няма да стане с евро програми и бла бла глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
нека нека, че да ми излязат късите опции остай ги нека падат ... да взеем и аз некой лев ... :)) Европейците си мислим, че суровините идват ей така, обаче просто като стане цената на петрола прекалено ниска и йок му, спира се производство ... и нема петрол и на дърва от гората ше си караме колите и транспорта ше стане супер евтин ... :)) После нали някой тряя да им купи на простите американци държавните облигации е кой ше е той кат никой не печели от петрол? .... САЩа си мисли, че те с натиск на цените ше принудят някой да напрай нещо да ама ньет после и те нема имат пари и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Ще се сетите че санкциите срещу Русия ще ви се отразят доста и на еврогеиската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още