IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може и да се откаже от допълнителни регулации в банковия сектор

Част от държавите членки на Съюза се противопоставят на плановете за отделяне на високорисковата търговия от основния бизнес

15:12 | 05.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС може и да се откаже от допълнителни регулации в банковия сектор

Европейският съюз (ЕС) може да се откаже от плановете си да принуди банките да държат високорисковата си търговия отделно от основния бизнес заради противопоставянето на някои държави членки, предава CNBC.

Европейският комисар Джонатан Хил заявява в писмо до холандския външен министър Франс Тимерманс, че е налице необходимост да се оцени напредъка по отношение на банковите регулации в региона. Планираните нови мерки предизвикаха опасения сред някои държави членки на ЕС и Европейската централна банка, като според тях действията биха могли да навредят на дълговия пазар, които спомага за набирането на свежи средства за икономиката.

Великобритания, Германия и Франция, които са отговорни за голяма част от активите на банковата система на блока, вече въведоха подобни национални мерки за смекчаване на рисковете в банковия сектор.

Едно евентуално отказване от плана на ЕС "може да бъде опция за следващата година, ако мненията на държавите членки се променят", посочва Хил в писмото. Според документа възможно преразглеждане на правилата може да има и що се касае до професионалното пенсионно осигуряване.

Джонатан Хил вероятно ще се изправи пред обвинения, че като британец защитава големите кредитори със седалища в Лондон, които казват, че тази мярка ще навреди на пазарите. Независимо от това, "проектът за закон за схемите за обезщетение на инвеститорите трябва да бъде отказан", заявява Хил.

Отивайки дори по-далеч от френския си предшественик Мишел Барние, Хил вероятно ще поиска също така анализ на кумулативното въздействие на всички правила на ЕС върху банковия сектор от началото на финансовата криза досега. Основната цел на Хил е да се създаде своеобразен съюз на капиталовите пазари, който да спомогне за набирането на средства от страна на фирмите.

Очаква се през първото тримесечие на 2015 г. да бъде публикуван план за действие от третото тримесечие нататък, заедно с предварителни предложения за конкретни законодателни изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Поправка - има открито и друго средство, но по ред причини то все още не се прилага в достатъчна степен - прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Тия правила са добри само ако се работи със собствени пари. При финансизма обаче (което е преходна форма по пътя към социализма) се работи с чужди пари. А това е изкушение, което освен с многобройни правила, досега друго, с което да бъде борено, не е открито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Абсолютно правилно - стига с постоянни нови регулации, нови бюрокрации. Не са необходими. Основните въпроси - рамката щом я има, останалото на договорна основа.На Искров не му стигаха регулациите да оздрави КТБ, нямал възможност, а то всичко е до човека. Колкото по-малко регулации, толкова по-голяма свобода да действаш. И така се вижда майсторството на съответния ръководител. Иначе той се превръща в чиновник, който гледа стотици регулации и не може да се види колко е добър като управител (ръководител на каквото и да било).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още