IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистична търговия на европейските борси в очакване на решението на ЕЦБ*

Акциите на авиокомпаниите поскъпват поради прогнозите за по-висок трафик и печалба

13:55 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимистична търговия на европейските борси в очакване на решението на ЕЦБ*

Европейските индекси се повишават по време на обедната търговия в четвъртък, докато инвеститорите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви по-късно през деня решението си за основния лихвен процент.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се покачва минимално с 0,20% след представените окуражаващи данни от транспортния и туристическия сектор.

Акциите на авиопревозвача Ryanair поскъпват с 8%, след като компанията увеличи прогнозите си за печалба.

В същото време капитализацията на туристическия оператор Tui Travel също расте – с 4%, след като от компанията прогнозираха още по-висока годишна печалба.

Книжата на EasyJet също се повишават с 4 на сто, след като станаха ясни данните от самолетния трафик през ноември.

Трите фирми бяха облагодетелствани и от добрите сигнали от правителството на Великобритания от сряда. Властите съобщиха, че ще премахнат таксите за превозване на деца със самолет.

Междувременно продължаващото забавяне на инфлацията и бизнес активността в еврозоната ускориха надеждите, че Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), воден от президента Марио Драги, може да представи повече мерки за стимулиране на растежа в четвъртък.

Азиатските фондови пазари също се покачиха в четвъртък след получените добри данни от САЩ. Индексите на Dow Jones и S&P 500 също затвориха на рекордни нива, след като "Бежовата книга" на Федералния резерв показа нов оптимизъм за икономическите перспективи пред страната.

Инвеститорите все още анализират "есенната реч" на британския финансов министър Джордж Озбърн. Той обясни, че правителството започва промени в данъчната система и разходите на страната, които включват намаление на данъците за имоти. Освен това приходните агенции на страната ще започнат проверки за плащането на данъци от международните компании.

С оглед на наближаващите избори във Великобритания след пет месеца, това е една от последните възможности на Озбърн да очертае мерките за стимули пред икономиката на страната. По-късно днес Английската централна банка (АЦБ) също както ЕЦБ ще обяви решението си за основната лихва.

Пазарите до момента бяха в очакване и на изказването на руския президент Владимир Путин. Прогнозите са, че изявлението ще повлияе на руската валута, както и на икономиката на страната, която продължава да страда от спада на цените на петрола и наложените санкции на Москва от Запада.

*Актуално към 13:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още