IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси с повишения въпреки слабите данни за еврозоната*

Търговията е стимулирана от положителните сесии в Азия и САЩ

12:27 | 03.12.14 г.
Европейските борси с повишения въпреки слабите данни за еврозоната*

Европейските фондови борси отчитат повишения в сутрешната търговия в сряда след положителните сесии в САЩ и Азия. Пазарът следва възходящия тренд, определен от пазарите в Азия и САЩ.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се покачва с 0,53% до 349,22 пункта. Част от тласъка се дължи на надеждите за повече стимули от Китайската централна банка, както и на лекия отскок на цените на петрола в навечерието на заседанието на Европейската централна банка в четвъртък.

Данните от деня показаха, че секторът на услугите в еврозоната се е забавил през ноември, изпращайки ясен сигнал към Европейската централна банка (ЕЦБ) за продължаващата слабост в икономиката на Стария континент.

Секторният PMI индекс се е свил до 51,1 пункта през ноември в сравнение с октомврийския резултат от 52,3 пункта според Markit Economics. Анализаторите очакваха показателят да спадне до 51,3 пункта през отчетния месец.

Германската активност в сектора на услугите отстъпи до 16-месечно дъно през ноември, изпращайки нов сигнал за забавяне на икономиката. Индексът на Markit падна до 52,1 пункта през ноември.

Негативни се оказаха и данните от Франция, където PMI индексът за ноември продължи да намалява. Окончателният резултат за сектора на услугите показа ниво от 47,9 пункта през единадесетия месец на годината.

По по-различен начин стоят нещата в четвъртата по размери европейска икономика – Испания. Там бе отчетен 13-ти пореден положителен месец през ноември въпреки публикуването на най-слабото разширение в последната година. PMI индексът отчете ниво от 52,7 пункта през ноември след 55,9 пункта през октомври при прогнози за ниво от 55,2 пункта.

Във Великобритания финансовият министър Джордж Озбърн ще направи по-късно през деня изявление в Камарата на общините относно данъчното облагане и разходните планове на правителството, които са базирани на най-новите прогнози за икономиката на Кралството.

"Всеки, който очаква нещо забележително, вероятно ще бъде разочарован", казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets. "Факт е, че канцлерът вече добре разбира проблемите с разходната част на бюджета за тази година, които силно ограничават възможностите за маневриране", добавя той.

* Актуално към 12:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още