IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишения за европейските акции

Известното стабилизиране в цената на петрола и надеждите за още стимули в Китай повдигнаха инвеститорските настроения

19:31 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повишения за европейските акции

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия, след като известното стабилизиране в цената на петрола и надеждите за още стимули в Китай повдигнаха инвеститорските настроения, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се покачи с 0,5% до 347 пункта. Британският FTSE-100 нарасна с 1,3% до 6 742 пункта, френският CAC 40 прибави 0,3% до 4 388 пункта, докато германският DAX се понижи с 0,3% до 9 934 пункта, след като по време на сесията бе преминал границата от 10 000 пункта.

Петролът се понижава с 1,7-1,8%, но остава оттласнат от 5-годишните дъна, достигнати в понеделник, след като поскъпна рязко снощи, а златото се задържа над 1200 долара за тройунция.

Това беляза обрат при енергийните и добивните акции, които спаднаха рязко вчера. Premier Oil и Tullow Oil се повишиха с около 4%, а BHP Billiton и Glencore съответно с 2% и 1%.

BP скочи с 3,5% на фона на peспекулациите, че петролнят гигант ще направи оферта за конкурента си Royal Dutch Shell, чиито акции поскъпнаха с 2,5%.

Добивните книжа получиха подкрепа от подема на китайския пазар, след като секторът има сериозни експозиции към втората по големина икономика в света.

В края на азиатската сесия Ройтерс съобщи, че Китайската централна банка може да предприеме ход по допълнително съкращаване на задължителните резерви на банките на фона на последните слаби данни за икономиката. По-рано тази седмица производствената активност падна до 8-месечно дъно, което провокира очакванията за по-агресивна намеса от страна на властите. 

Книжата на Neopost спаднаха с 16%, след като производителят намали очакванията си за печалбата, а анализатори понижиха оценката си за акцията.

Акциите на британски производител на храни Tate & Lyle се понижиха с 2%, след като Goldman Sachs намали оценката си за книжата от „неутрална“ на „продава“.

Royal Mail поевтиня с 2,7%, след като отсъждане на местния регулатор не успя да разсее опасенията относно конкуренцията, която услугите за доставки на компанията срещат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още