IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конфликтът в Украйна направи „Южен поток“ немислим

Европа от няколко години гледа на Русия не като на източник на енергийна сигурност, а като на рискова страна, посочва местен анализатор

08:47 | 03.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конфликтът в Украйна направи „Южен поток“ немислим

​„Когато започна конфликтът в Украйна, стана ясно, че построяването на този или друг нов газопровод към Европа е немислимо“, заявява Фьодор Лукянов, директор на Съвета за външна политика и отбрана в Москва. „Европа от няколко години гледа на Русия не като на източник на енергийна сигурност, а като на рискова страна“, посочва той, цитиран от Bloomberg.

Изоставянето на проекта за газопровода „Южен поток“ от страна на Русия означава, че тръбопроводите, минаващи през Украйна, ще продължат да са в основата на транзита на газ за Европа. Страната ще продължи да бъде основният транзитьор на руски природен газ към Европа, коментира агенцията.

Преносът на природен газ по дъното на Черно море щеше да осигури на руската компания „Газпром“ директен път до европейските потребители и задоволяване на нуждите им от синьо гориво. Срещу този план обаче възрази ЕС, защото така се намалява важността на Украйна за транзита на природен газ.

Това е загуба, която руснаците се опитват да маскират като победа, обяснява Игор Бунин, директор на Центъра за политически технологии, който се намира в Москва. „Проектът „Южен поток“ умираше, независимо от многото опити на Русия, независимо че страната изхарчи много средства, за да поддържа проекта жив. Санкциите и общите настроения в самата Европа го направиха невъзможен“, смята анализаторът.

Решението на Владимир Путин за прекратяването на проекта идва в момент, в който руският президент се опитва да предотврати изпадането на страната в рецесия. Федерацията се бори и със спадащите цени на петрола по световните пазари и наложените санкции на страната след анексирането на Крим.

Вместо за „Южен поток“ Русия сега ще концентрира доставките на газ към Турция чрез нов газопровод по дъното на Черно море, припомня агенцията. 

За последните три години „Газпром“ е похарчила около 9,4 млрд. долара за „Южен поток“, като в тази сума е включено и изграждането на нова газова инфраструктура на територията на Русия, която се очакваше да осигурява природен газ за тръбата. Възможно е част от съоръженията да се използват сега при строителството на новата тръба до Турция.

В момента „Газпром“ най-вероятно ще отпише част от инвестициите си, както и ще намали планираните дивиденти за тази и следващата година, допълва Алексей Кокин, анализатор за нефтените и газови пазари към UralSib Financial Corp.
Приключването на проекта може да спаси „Газпром“ от ненужни харчове в бъдеще, защото в момента има достатъчен капацитет за доставки на природен газ за Европа, обяснява енергийният експерт Михаил Корчемкин, който е основател на института East European Gas Analysis. Няма да има нов газопровод за Европа. Това може би е най-лошата новина за газовата компания в края на тази година, добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Авторът на този материал чете Евангелето както дяволът, истината е че Украйна в днешното си състояние или изчезва , или въобще нейната газопреносна мрежа става абсолютно ненужна! Защо? Защото Русия се насочи основно към други бързоразвиващите се пазари и остави Европа в ръцете на Арабските шейхове и САЩ с газ 1.5 до 2 пъти по скъп от този който предлагат тръбопроводите, а това е в основата на конкуретноспособността, която няма как да не спадне в интерес на нейните " доброжелатели" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още