IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банкова индустрия излезе на печалба за първи път от 2008 г.

Европейските кредитори обаче изостават в битката с възстановяването в сравнение с банките от Северна Америка, показва доклад на BCG

09:54 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банкова индустрия излезе на печалба за първи път от 2008 г.

Световната банкова индустрия премина периода на възстановяване, за да достигне обща печалба за първи път от началото на финансовата криза според нов доклад на Boston Consulting Group (BCG), цитиран от Ройтерс.

Добрата новина дойде, въпреки че европейските кредитори все още изостават далеч зад конкурентите си от Съединените щати.

"Банките в Северна Америка отново растат и постигат значителна икономическа печалба (ИП). Тези в Европа обаче показват малко признаци на възстановяване", отбелязаха от BCG в своя аналитичен доклад Global Risk 2014/15, публикуван във вторник.

Икономическата печалба е добавъчна печалба, т.е. прираст над нормалната. Получава се, когато приходите на фирмата са по-големи от икономическите разходи. Реализирането ѝ често е временно явление и не е задължителен момент от дейността на фирмата. Нейното получаване в дадена дейност е сигнал за навлизане на нови фирми в отрасъла, което увеличава предлагането, намалява цените, а с това и възможностите да се извлича допълнителна печалба.

Според доклада на BCG банките са генерирали ИП в размер на 18 млрд. евро през 2013 г., или 3 базисни пункта от общата сума на активите им, в сравнение с отрицателната ИП между минус 6 и минус 23 базисни пункта в предходните четири години.

Анализът на BCG се базира на повече от 300 банки, които държат над 80 на сто от световните банкови активи.

Банките в Северна Америка са постигнали ИП от 25 млрд. евро. Мярката също така се е подобрила в Близкия изток и Африка.

В Европа ситуацията обаче е била далеч по-различна. Кредиторите от региона са отчели отрицателна ИП в размер на 136 млрд. евро през миналата година спрямо отрицателните 161 млрд. евро през 2012 г. По този начин от 2009 г. насам загубите за сектора вече надхвърлят 600 млрд. евро.

Банките в еврозоната са бавни в усилията си да възстановят капитала си. Подобряването на рентабилността им е най-голямото предизвикателство, като то може да ги принуди да продадат част от губещите си звена, заяви в края на миналата седмица европейски висш банков надзорник.

Докладът на BGC посочи, че кредиторите навлизат в нова ера на регламенти, при която всеки регион, продукт и юридическо лице ще бъдат обект на регулация. Според експертите това отразява намерението на регулаторните органи да предизвикат промяна в културата.

"Банките трябва да приемат подхода "добър гражданин", който да включва и активно ангажиране с широките намерения за днешните хипер-регулации", посочиха от BSG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още