IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции посрещат декември на червена територия

Спадащите цени на суровините натежаха върху акциите на добивните и енергийните компании

19:21 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на водещите борси в Европа посрещат декември на червена територия. Спадащите цени на суровините натежаха върху акциите на добивните и енергийните компании, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 0,51% до 345,48 пункта. Лондонският FTSE 100 се смъкна с 1% до 6 656,37 пункта. В Германия DAX 30 записа спад от 0,17% до до 9 963,51.

Френският бенчмарк САС 40 изтри 0,29% до 4 377,33 пункта. Испанският IBEX 35 днес е надолу с 0,91% до 10 672,80 пункта.

Производствената активност в еврозоната се забави през ноември, сочат окончателните данни на Markit Economics, сигнализирайки за допълнителен спад на активността на Стария континент. Секторният PMI индекс спадна до 50,1 пункта през единадесетия месец на годината в сравнение с 50,6 пункта през октомври. Предварителното проучване показа равнище от 50,4 пункта при пазарни прогнози за ниво от 50,8 пункта.

Във Великобритания производствената активност се оказва над прогнозите и над октомврийските данни. PMI индексът на Мarkit/CIPS се покачи до 53,5 пункта през ноември от 53,3 пункта през октомври.

Други данни на Английската централна банка показват, че одобрените ипотеки спадат до най-ниското ниво от юни 2013 г. насам.

Цената на фючърсите върху брента спадна под 70 долара за барел след пет поредни месеца на поевтиняване. В следобедната търговия цената се покачи с 1,15 долара, или с 1,7%, след новините, че понижаващите се цени може би са започнали да оказват влияние върху бързорастящата петролна шистова индустрия в САЩ. Поради тази причина акциите на големи петролни компании затвориха на червена територия.

Акциите на Tullow Oil поевтиняха с 6%, тези на Premier Oil с близо 1%, а на Seadrill – с 4 на сто.

Добивните компании от ранга на Anglo American също са сред губещите заради спадащите цени на среброто и златото. Швейцарците отхвърлиха предложенията за увеличаване дела на златните запаси на страната, след което цените на металите поеха надолу.

Книжата на Eon се радваха на засилен интерес. Най-голямата в Германия енергийна компания възнамерява да пренесе бизнеса с конвенционалното производство, световната търговия с енергия и проучването и добива в ново дружество и да се насочи приоритетно към бизнеса с възобновяеми източници на енергия, мрежи и крайни потребители. Заради слабия бизнес с конвенционалните електроцентрали Eon очаква ново отписване в размер на 4,5 милиарда евро за текущата фискална година.

Покрай Eon обаче нагоре потеглиха и акциите на RWE AG, които нарастват с 0,76% до 29,35 евро.

В Германия с особен интерес се следяха и книжата на Lufthansa. Те останаха стабилни въпреки поредната стачка на персонала. От друга страна авиоиндустрията е „основният печеливш от падащите цени на петрола“, коментира трейдър. Акциите на авиокомпанията поскъпнаха леко с 0,07% до 14,36 евро.

Телекомуникационната група Altice увеличи с 8% пазарната си капитализация след съобщението за постигнато съгласие за закупуването на Portugal Telecom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още