IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският DAX ще продължи да гони рекорди

Според Société Générale това е европейският индекс, който ще извлече най-голяма полза от поевтиняването на петрола

09:25 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският DAX ще продължи да гони рекорди

Възходът на водещия германски борсов индекс DAX в края на годината вероятно ще продължи и през следващите седмици. Сривът в цените на петрола и отслабващото евро са добри новини за европейската икономика, които с известно закъснение ще се отразят и в нарастващите корпоративни печалби.

Вероятно ЕЦБ няма да обяви на заседанието си през седмицата началото на програмата за изкупуване на активи, но очевидно ще съобщи, че е готова в краткосрочен план да стартира такава програма. По този начин светофарите на фондовите пазари ще продължат да светят предимно в зелено, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Сривът на цените на петрола в краткосрочен план е негативен фактор за фондовите пазари - акциите на производителите на природен газ и петрол се сриват и дърпат със себе си целия пазар надолу. Скоро обаче е много вероятно надмощие да вземе положителният момент. Защото спадът на цените на петрола ще повлияе положително на борсите и икономиката, показва оценката на Commerzbank. „Наблюдаваният от лятото спад в цените на петрола облекчава вноса на еврозоната със сума, равна на 0,8% от брутния вътрешен продукт на зоната", се казва в анализа на банката.

Това са добри новини за бъдещите корпоративни печалби. Според Société Générale DAX е европейският индекс, който ще извлече най-големи ползи от спада на цената на петрола. Със 7% на месечна база може да се повиши германският индекс само благодарение на ниските цени на петрола, смята анализаторът на банката Мишел Суен. За това ще помогне и слабостта на еврото. От рекордното за годината ниво от почти 1,40 долара единната валута поевтиня до 1,2450 долара. Този положителен валутен ефект вече се отрази във финансовите отчети на редица компании за третото тримесечие.

Както посочва Commerzbank, тази инерция ще се засили по-специално за експортните фирми с висок дял на продажбите в страни, чиято търговия се извършва предимно в долари, или чиито валути са силно обвързани с долара. Като цяло компаниите в индекса DAX постигат около 37 на сто от продажбите си в такива страни, твърди анализаторът Маркус Валнер. „От това следва, че преди всичко листнати на DAX компании, като Lanxess, K + S, Bayer, Linde и BMW ще извлекат печалба".

А слабостта на еврото може да се засили през следващите месеци. Неотдавнашните изявления на президента на Европейската централна банка Марио Драги предполагат, че бариерите пред програмата за изкупуване на активи (QE) междувременно вече са много ниски. Драги предупреди за изключително ниски очаквания за инфлацията в еврозоната. Потребителските цени паднаха през ноември до 0,3%, а ниската цена на петрола може да доведе до това инфлацията да отстъпи към нулевата линия. Повечето наблюдатели очакват, че ЕЦБ ще приложи програма за изкупуване на активи през първото тримесечие на 2015 г.

Самото очакване на количествени облекчения може да е достатъчно, за да се подсилят фондовите пазари. В допълнение декември и януари традиционно са силни месеци за борсите. Така че по всичко изглежда, че нищо не може да спре възхода на пазарите в края на годината. Досегашният годишен рекорд за Dax от 10 050 пункта може да падне още през настоящата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още