IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси затвориха на зелено

Липсата на ключови макроданни насочи пазара към корпоративния сектор

19:46 | 10.11.14 г.
Европейските индекси затвориха на зелено

Европейските акции затвориха първата сесия за седмицата с повишения въпреки липсата на ключови макроданни от континента. Фокусът на пазара бе насочен към корпоративните отчети, където впечатление направи представянето на Carlsberg.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 затвори с ръст от 0,7, след като книжата на датският пивовар Carlsberg отбелязаха ръст от повече от 3%. Компанията представи по-оптимистичен от прогнозираното отчет, въпреки че печалбата отчете нулев растеж.

По-рано през деня агенцията за кредитен рейтинг Moody's посочи, че темпът на икономически растеж в световен мащаб едва ли ще се подобри осезаемо през следващите две години, тъй като забавянето в Китай и еврозоната натежават на активността.

Агенцията понижи прогнозата си за растежа в много държави и региони, включително еврозоната, Япония и Бразилия. "Повечето фактори, които пречеха на ръста на брутния вътрешен продукт по света през 2014 г. ще се задържат през следващите две години", коментира старши вицепрезидентът в Moody's Мери Дайрън.

Тя посочи, че на фона на влошените глобални перспективи Moody's очаква устойчив и силен растеж в САЩ, Великобритания и Индия през следващите две години.

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън отхвърли твърденията, че референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) ще навреди на икономиката на Острова.

Камерън заяви, че желае Кралството да остане в рамките на един реформиран ЕС, основаващ се на принципите на общия пазар и сътрудничеството, а не на този на все по-тесен съюз. Той уточни, че по-добри условия на членството на Великобритания в ЕС ще се отразят положително и на акционерите и потребителите.

Голямата новина в неделя бе референдумът в Каталуния. Над 80% от участващите в символичното допитване за независимостта гласуваха за отделяне от Испания.

В референдума участваха над 2 млн. души от официално имащите право на глас 5,4 млн. жители на региона. Противници на вота бяха обявили по-рано, че ще бойкотират изборите.

Данните от континента показаха, че инвеститорските нагласи в 18-членната еврозона отбелязват леко възстановяване през ноември след три месеца на спадове. Индексът на SENTIX расте до -11,9 пункта от -13,7 пункта през октомври. Резултатът надхвърли очакванията за по-леко подобрение до -13,5 пункта.

На корпоративния фронт книжата на Fugro поскъпнаха с близо 50 на сто, след като 15% от акциите на инженерната компания бяха закупени от конкурента Boskalis.

Холандската фирма Nutreco добави 14% към капитализацията си, след като местният инвестиционен посредник SHV повиши оценката си за дружеството с една степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още