IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин подпечатаха сътрудничеството в енергийния сектор

Владимир Путин и Си Дзинпин държат двете страни да работят заедно въпреки промените в международните отношения

15:28 | 09.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Дзинпин по време на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Дзинпин по време на срещата. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай са подписали редица документи, в това число и за сътрудничество в газовата област, съобщават руски медии. 

Сред тях са меморандум за доставки на газ от Русия за Китай по „западния маршрут”, рамково споразумение между „Газпром” и Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC), както и меморандум за разбирателство между „Газпром” и „Рус-Хидро“ от руска страна и Китайската национална шелфова петролна корпорация. 

Сделките са подписани в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, предава РИА Новости.

Информация за подписването на някои сделки се появи още в събота.

На срещата Путин и Дзинпин са се обединили около мнението, че двете страни трябва да се придържат към линията на сътрудничество въпреки промените в международните отношения. „Каквито и промени да има в международната обстановка, трябва да се придържаме към заетата вече линия, да разширяваме и задълбочаваме всестранното и взаимноизгодното сътрудничество”, казва китайският лидер.

Путин подчертава важността на сътрудничеството между двете страни. „Извънредно важно е сътрудничеството между Русия и Китай, за да се придържа светът към международното право”, казва руският президент.

По-рано през месеца Путин вече заяви, че двете страни имат „принципно взаимно разбиране по въпроса за откриването на западен коридор за доставки на газ". „Много технически и търговски параметри на този проект вече са съгласувани и служат за добра основа за постигането на окончателни споразумения”, каза той на 6 октомври.

Припомняме, че през май Русия и Китай подписаха 30-годишен договор за сътрудничество е енергетиката на стойност 400 млрд. долара. После през септември „Газпром“ стартира строителството на газопровода „Силата на Сибир“, който ще е с дължина почти 4 хил. км и капацитет за транзит на 38 млрд. куб. м синьо гориво към Китай. Съоръжението ще се захранва с газ, добиван край градовете Якутск и Иркутск. 

Очаква се Пекин да започне строежа на своя участък през първото полугодие а 2015 г., а работата може да приключи още през 2018 г. Директните доставки на газ за Китай се очаква да започнат през 2019 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още