IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия въвежда такси за чуждите шофьори

Очакваме увеличение на трафика с около 40% през следващите 15 години, посочи германският транспортен министър

12:50 | 02.11.14 г.
Германия въвежда такси за чуждите шофьори

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждестранните шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на магистралната мрежа в страната, предава Bulgaria On Air.

Целта на таксата е да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура. Ако Брюксел обаче сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи, данъкът може да бъде отменен.

По план таксата трябва да влезе в сила от януари 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти.

Чуждите шофьори ще могат да плащат 10-дневен налог срещу 10 евро или двумесечен за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се приходите да достигнат 3,7 млрд. евро. Предложението за новия налог бе направено от участващия в широката управленска коалиция в Германия Християнсоциален съюз. Според неговия секретар и министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат такъв пътен налог.

„Очакваме увеличение на трафика с около 40% през следващите 15 години“, коментира Добринт. „Това ще изисква и увеличаване на разходите за поддръжка и разбира се разходи, свързани с инфраструктурата. Всичко това може да се направи по-добре с допълнително финансиране, идващо от потребителите на магистралите. Този общ интерес е бил нееднократно изтъкван и съм сигурен, че ще има положителен отговор от страна на Брюксел“, допълни той.

Министърът допълни, че е несправедливо чуждите водачи на превозни средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още