IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтиният петрол изяжда печалбата на Total

Компанията изчислява, че губи около 1,5 млрд. долара при всяко поевтиняване на Брента с 10 долара

12:14 | 29.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската енергийна компания Total съобщава, че спадащите цени на петрола са се отразили негативно на финансовите резултати за третото тримесечие и предупреждава, че ефектът може да натежи и върху цялостното представяне през годината, пише CNBC.

Нетната печалба на дружеството за периода от юли до септември намалява с 2% на годишна база до 3,56 млрд. долара. За същия период пък петролът сорт Брент поевтиня с 8%, след като през второто тримесечие суровината изгуби 7% от стойността си, добавя MarketWatch.

Total публикува междинния си отчет само девет дни след внезапната кончина на изпълнителния директор и председател на Борда на директорите Кристоф дьо Маржери, който загина в самолетна катастрофа на летище Внуково в Москва.

Изпълнителен директор сега е бившият ръководител на поделението по рафиниране и химикали в Total и член на Борда на директорите френската фармацевтична компания Sanofi Патрик Пуяне. Председател на Борда на Total е Тиери Демаре, който заемаше тази длъжност до 2010 г. Демаре ще остане на поста си до края на 2015 г., след което двете длъжности ще бъдат слети в една.

На фона на поевтиняващия петрол Пуяне информира, че Total ще продължи с продажбите на активи, включително и с плановете за продажбата на компанията за производство на лепила Bostik, на газово и нефтено находище в Норвегия и мини в Южна Африка.

„Поевтиняването на Брента през последните месеци подчертава значимостта на програмите, които стартирахме, за да намалим разходите и контролираме инвестициите с цел да повишим издръжливостта на групата“, гласи становището на изпълнителния директор, придружаващо междинния отчет.

Главният финансов директор на Total Патрик де ла Шевардие изчислява, че компанията губи около 1,5 млрд. долара при всяко поевтиняване на Брента с 10 долара. По негови думи доброто представяне на преработващия бизнес на компанията отчасти е засенчило рязкото поевтиняване на петрола през третото тримесечие.

Заради спада в цената на „черното злато“ оперативната печалба на Total от проучване и извличане на петрол и газ намалява с 10%. Именно тази дейност формира 70% от общата оперативна печалба на френският енергиен гигант, пояснява още MarketWatch. Шевардие очаква до края на годината производството на петрол и газ да нарасне до 2,2 млн. барела на ден. Прогнозата за 2,3 млн. барела дневно през 2015 г. остава непроменена.

Към 11:50 часа българско време на борсата в Париж акциите на Total се повишават с 1,4 на сто до 46,14 евро за брой. От началото на годината те са поскъпнали с 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Какво тук значи некакъв си Тотал? Тук целите са далеч по-високи от печалбата на Тотал, Шел, Елф, БП и разни други семки! Да налягат парцала и да не пискат - още малко, до мсец-два и руснаците ще обесят Путин! Нали това се чака?И Патрик Пуяне да не знае много, че да не се цуне и той некой снегорин - има ги и по други летища, не само по руските! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 9 години
Естестено че всички компании от този бранш са засегнати.Просто Тотал с публикацията си прави един вид обръщение към инвеститорите,че очакваната печалба ще бъде по ниска,също така и нисък дивидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
....само на тази компания ли се "изяжда печалбата" или на всички в този бизнес?(споменават само за"Тотал"????.Не е имало време да се провери и за другите или изпълняваме поръчка?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още