IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се отърсиха от опасенията за световната икономика

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха вследствие на поредния спад на цените на петрола

20:08 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се отърсиха от опасенията за световната икономика

Европейските индекси затвориха с повишения въпреки продължаващите опасения за световната икономика, които натежаха върху енергийните пазари.

Секторът на основните ресурси бе забележителният печеливш, изкачвайки се с над 3 на сто по време на сесията, за да затвори все пак с ръст от 2,8% в края.

Липсата на ключови макроикономически данни от Стария континент насочи инвеститорите към другите региони на света. В Китай търговският баланс отчете излишък от 31 млрд. долара през септември в сравнение с постигнатите месец по-рано 49,84 млрд. долара. Равнището остана под пазарните очаквания за по-лек спад до 41,1 млрд. долара.

Износът се повиши със 7% спрямо същия период на миналата година след забавянето от 9,4% месец по-рано. Анкетираните по-рано анализатори предвиждаха ръст от 12 на сто.

Вносът от своя страна се увеличи също със 7% в сравнение със септември 2013 г. след спада с 2,4% през август. Тук експертите очакваха отстъпление от 2%.

Някои икономисти очакват икономическият растеж да се окаже недостатъчен за постигането на определената от правителството цел от 7,5% през тази година, тъй като няколко показателя се забавиха през последните месеци, в това число производството, продажбите на дребно, индустриалното производство и ръстът на цените на жилищата.

През следващата седмица се очаква властите в Пекин да публикуват данните за растежа на икономиката, които

В Италия акциите на Luxottica поевтиняха с почти 10 на сто, след като новоназначеният главен изпълнителен Енрико Кавартола обяви, че напуска поста.

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха с намаляването на цените на петрола, което свива оперативните им разходи. Air France натрупа 1,5 на сто, Lufthansa – над 1%.

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 0,6%, след като Financial Times съобщи през уикенда, че висши банкери са напуснали постовете си. Според непотвърдена информация на Der Spiegel това се дължи на увеличаването на съдебните разходи вследствие на последните заведени дела срещу кредитора.

Акциите на Tesco поевтиняха с 2,5% след слух, че още двама от членовете на Борда са напуснали британската верига супермаркети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още