IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските шефове печелят по близо 400 хил. евро на година

Най-много печелят изпълнителните директори във фармацевтичната, автомобилната и химическата промишленост

16:26 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германските шефове печелят по близо 400 хил. евро на година

Германските мениджъри могат да се похвалят със силно увеличение на заплатите си. Като цяло възнаграждението на директорите в германските концерни е с 3,4% по-високо в сравнение с миналата година, става ясно от годишния доклад по темата на консултантската компания Kienbaum, цитиран от Die Welt.

Оказва се, че средностатистическият директор на корпорация във федералната република печели по около 389 000 евро на година. Причината за значителното увеличение е положителното развитие на бизнеса в много компании. 

Въпреки това обаче има големи разлики във възнаграждението не само между заплатите на ръководителите от тези на по-нископоставения персонал, но и в рамките на служителите на най-високите етажи. Най-много, съвсем логично, печелят шефовете на бордовете. Те получават средно по 549 000 евро годишно.

За обикновените членове на бордовете сумата е около 385 000 евро годишно. По-скромни са доходите на едноличните директори. Mениджърите от по-малки компании трябва да се справят със средно 287 000 евро на година.

Също толкова важен за личното финансово планиране, колкото размера на компанията и нейната позиция в йерархията, е и изборът на правилния бранш. Най-много печелят изпълнителни директори във фармацевтичната индустрия (средно 661 000 евро на година), автомобилната промишленост (616 000 евро) и в областта на химическата промишленост (573 000 евро).

Почти всички мениджъри на изпълнително ниво получават част от общото си възнаграждение и под формата на бонуси за постигнати резултати. Но в сравнение с публично многократно обсъжданите бонуси на банкерите те са откровено скромни. Така например променливото възнаграждение на председател на Борд на директорите възлиза на 205 000 евро, членове на ръководството могат да очакват средно по 133 000 евро, а за единичните мениджъри има най-малко 78 000 евро.

Най-сигурният съвет за мениджърите за това как да могат да разчитат, че техните заплати ще се повишават рязко и в бъдеще, е интернационализирането на бизнеса. Така например главни изпълнителни директори с глобална отговорност получават средна годишна заплата от 508 000 евро, докато мениджъри, които са отговорни само за една страна, получават „само“ 387 000 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още