IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Китай са сключили споразумения за 18,1 млрд. долара

Става дума за по-тясно сътрудничество в търговията, инвестициите и развитието на иновациите, отбеляза Ангела Меркел

21:55 | 10.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия и Китай са сключили споразумения на стойност 18,1 млрд. долара след проведените в Берлин трети германо-китайски междуправителствени консултации, информира ТАСС.

"Става дума най-вече за по-тясно сътрудничество в търговията, инвестициите и развитието на иновациите. Берлин и Пекин планират да засилят не само икономическото, но и политическото сътрудничество", каза германският канцлер Ангела Меркел.

В консултациите са участвали 12 германски министри и 14 ръководители на китайски ведомства. Двете страни са се договорили за по-тясно взаимодействие в сферата на здравеопазването, селското стопанство, науката и развитието на алтернативни автомобилни горива. 

На съвместна пресконференция с Меркел китайският премиер Ли Къцян изрази увереност, че икономиката на страната му ще продължи да отчита растеж със "среден до бърз темп", предаде БТА. 

Ли посочи, че световната икономика е изправена пред повече фактори на несигурност и изрази желание повече хора в Китай да бъдат заети, за да се освободи потенциалът за растеж. 

"Уверени сме, че можем да постигнем растеж от около 7,5 на сто през текущата година", каза премиерът. 

"Няма проблем, ако в крайна сметка растежът е малко над или малко под целта от 7,5 на сто. Надявам се, че международните медии няма да придадат твърде голямо значение на разлика от 0,1 или 0,2 процентни пункта", отбеляза Ли.

"Китайската икономика има голямо пространство за маневри и потенциал за растеж. Ууверен съм, че тя може да нараства със среден до бърз темп", допълни той.

Същевременно Ли Къцян заяви още, че няма да има промени в политиката на централното правителство по отношение на поддържането на висока степен на автономия на Хонконг и допълни, че хонконгското правителство ще осигури благоденствие и стабилност.

"Централното правителство на Китай винаги се е водело по принципа една страна, две системи. Жителите (на специалния административен район – бел. ред.) управляват Хонконг с висока степен на автономия. Видяхме, че на практика няма промяна в тази политика, няма и да има", каза Ли.

"Поддържането на дългосрочно благоденствие и стабилност на Хонконг е не само в интерес на Китай, но най-вече в интерес на народа на Хонконг", каза той и допълни, че Пекин ще защити легитимните интереси на всички чуждестранни инвеститори там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още