IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията със загуба

Инвеститорите се опасяват, че икономическият растеж ще донесе разочарования, според брокер

19:33 | 09.10.14 г.
Европейските акции приключиха сесията със загуба

Европейските акции отново приключиха сесията със загуби след волатилна сесия, съобщава Bloomberg. Инвеститорите се опасяват от евентуално забавяне на глобалната икономика и оценяват възможността лихвите да останат ниски за по-дълго време.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4% до 326 пункта в края на търговията. През деня индексът нееднократно преминаваше от зелената в червената зона, като в един момент нарастваше с 1,1%, а в друг отбеляза спад от 0,6%.

Общоевропейският индекс изтри 2,5% през тази седмица, след като Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за растежа на световната икономика през тази седмица. Същевременно негативните данни от Германия също натежаха на пазарите.

Германският индекс DAX 30 единствен от основните европейски индекси записа ръст, въпреки лошите данни за износа. Индексът нарасна с 0,11% до 9 005 пункта. Същевременно във Великобритания FTSE 100 отбеляза ръст от 0,78% до 6 432 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,65% до 4 141 пункта.

“Движенията на пазарите са сериозни и се случват бързо. Перспективата за отлагане на увеличението на лихвите се оценява от пазарите, инвеститорите се опасяват, че икономическият растеж ще донесе разочарования”, коментира пред информационната агенция Едуардо Силва, брокер в X-Trade Brokers DM SA в Лисабон.

Акциите изтриха първоначалните ръстове, след като беше публикуван доклад на четири икономически института, които предупреждават, че Германия е на ръба на рецесията заради свиването на износа за Китай и Русия. Данните сочат, че износът на Германия е записал най-силния спад от януари 2009 г. на фона на разширяващия се търговски дефицит на Франция.

Акциите на банките от периферията на Европа отбелязаха спадове, след като Централната банка на Италия обяви, че през август делът на проблемните кредити е нараснал до рекордно високо равнище, а от Португалия потвърдиха, че Banco Espirito Santo ще подаде молба за фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.10.14 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още