IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драги разочарова европейските борси

Пазарите на континента отчетоха сериозни спадове, след като президентът на ЕЦБ не разкри достатъчно информация за програмата за изкупуване на активи

19:22 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги разочарова европейските борси

Европейските акции приключиха със сериозни спадове днешната сесия, след като пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги не даде достатъчно информация на инвеститорите относно програмата за изкупуване на активи на банката, предава CNBC.

Акциите на европейските банки претърпяха най-големи загуби в днешната сесия, като индексът Stoxx 600 banks спадна с близо 3%.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 2%, като всички основни борси на Стария континент затвориха на червено. Британският FTSE-100 се понижи с 1,7% до 6 446 пункта, грманският DAX загуби 2% до 9 196 пункта, а френският CAC 40 се срина с 2,8% до 4 243 пункта.

Днес ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти след направената месец по-рано изненадваща корекция. Финансовата институция остави основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ остана -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение за банките – в размер на 0,3 на сто.

На последвалата пресконференция Драги се фокусира върху програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ, но без да разкрива размера й. Той не даде сигнали и за количествени улеснения в стила на Федералния резерв на САЩ

Президентът на ЕЦБ изтъкна, че покупките на обезпечени с активи ценни ще продължат най-малко две години. По думите му те, заедно с таргетираните дългосрочни операции по финансиране (TLTRO), ще имат "голямo" влияние върху баланса на банката.

Основното му послание към пазарите остана това, че ЕЦБ е готова да предприеме по-нататъшни действия, ако притесненията за изпадане в дефлация останат.

На журналистически въпрос относно бъдещето на еврозоната, с оглед на засилващия се скептицизъм в страните от региона, включително в Германия, Драги отговори, че еврото няма да изчезне, тъй като е необратимо.

Икономическите данни от деня показаха, че производствените цени в еврозоната са се поножили с 0,1% през август, допринасяйки за намаляване на риск апетита, а безработните в Испания са се увеличили с 0,5% през септември

Акциите на Fiat се понижиха с 1,7% макар компанията да заяви, че данъчното разследване, пред което е изправена в Люксембург, няма да засегне съществено финансовото й състояние.

Книжата на британската верига супермаркети J Sainsbury се обезцениха с 3,9% след разочароващите й резултати, а японската банка Nomura снижи ценовата си цел за акциите на компанията.

Акциите на швейцарската мултинационална компания SGS загубиха 4,3%, след като местната банка Credit Suisse понижи перспективата си за фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още