IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел погна Гибралтар заради данъчния режим

Повече от 100 компании вероятно са получили незаконна държавна помощ според Еврокомисията

15:02 | 02.10.14 г.
Брюксел погна Гибралтар заради данъчния режим

Повече от 100 компании вероятно са получили незаконна държавна помощ от Гибралтар, смята Брюксел. Европейската комисия (ЕК) реши да разшири разследването си на данъчната система на британската територия, съобщава FT.

Институцията ще се фокусира върху практиката на властите да определят дейностите, които се изключват от данъчния режим.

Преди това Брюксел обяви, че ще разследва Ирландия и Люксембург заради данъците, чрез които вероятно е оказана незаконна подкрепа за технологичния гигант Apple и автомобилния производител Fiat, припомня изданието.

В предварителното си разследване ЕК анализира 165 данъчни решения на властите в Гибралтар между 2001 и 2003 г. Резултатите засилват опасенията, че всички решения представляват незаконна форма на държавна помощ, тъй като нито едно от данъчните решения не се базира на достатъчна, всеобхватна информация.

Правителството на Гибралтар обаче определи решението на отиващия си еврокомисар по конкуренцията Хоакин Алмуня като грешка. Властите уверяват, че ще продължат да сътрудничат на ЕК, за да докажат, че данъчното законодателство не нарушава европейските правила.

Гибралтар въведе сегашната си данъчна система през 2010 г. Тя позволява на компаниите да поискат предварително потвърждение за това дали определен доход, генериран от дружества, учредени в Гибралтар, са обект на данъчно облагане в рамките на територията.

Решението на ЕК за разследване на тези специални данъчни решения е част от по-широко разследване дали с новия корпоративен данъчен режим Гибралтар селективно облагодетелства определени категории дружества в нарушение на правилата на ЕС за държавните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още