IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси затвориха на червено в очакване на ЕЦБ

Борсовият дебют на германския онлайн търговецът на дребно Zalando приключи с разочароващ ръст от 12%

19:17 | 01.10.14 г.
Европейските индекси затвориха на червено в очакване на ЕЦБ

Европейските фондови борси дадоха начало на новия месец с понижения, след като инвеститорите реагираха на новите икономически данни от еврозоната и САЩ. Пазарът остана с мисъл и за предстоящата в четвъртък среща на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 спадна с 0,74% до 340,55 пункта, след като през по-голямата част от деня търговията се движеше без изменение.

В Лондон FTSE 100 изгуби 0,93% до 6 561,37 пункта, а германският DAX ce смъкна с 0,97% до 9 382,03 пункта.

Френският CAC 40 също затвори на отрицателна територия, спадайки с 1,15% до 4 365,27 пункта. В Мадрид пък IBEX 35 изтри 0,67% до 10 753,20 пункта.

Въпреки че отчете ръст от над 1 на сто по-рано през търговията, основният борсов индекс в Гърция ASE затвори със спад от 0,26% до 1 058,78 пункта.

По-ранният тласък дойде, след като Financial Times съобщи, че президентът на ЕЦБ Марио Драги вероятно ще опита да убеди централните банкери да купуват кипърски и гръцки банкови заеми като част от най-новата програма за стимулиране на европейската икономика.

Инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Отчетеното във вторник забавяне на инфлацията в еврозоната постави под допълнителен натиск институцията, която вероятно ще хвърли повече яснота за бъдещето на покупките на активи в рамките на валутния блок.

Макроновините от Стария континент показаха, че активността в промишления сектор в еврозоната е продължила да се забавя през септември, засилвайки тревогите около икономиката на региона на фона на двустранните санкции между Европейския съюз и Русия.

Секторният индекс на мениджърските покупки спадна до 50,3 пункта през септември спрямо отчетените месец по-рано 50,7 пункта. Анализаторите очакваха резултат от 50,5 пункта.

"Промишлеността в еврозоната загуби инерцията, натрупана по-рано през годината, приближавайки се по-близо до стагнация. Перспективата в краткосрочен план също изглежда притеснително. Поръчките намаляват за пръв път от юни миналата година, сигнализирайки, че производството може да започне да се забавя през четвъртото тримесечие", коментира главният икономист в Markit и автор на изследването Крис Уилямсън.

Акциите на британската верига супермаркети J Sainsbury поевтиняха с 6,66 на сто, след като компанията обяви спад на продажбите през второто си фискално тримесечие. Дружеството подчерта, че купувачите правят по-чести посещения, но като цяло харчат по-малко.

Книжата на Adidas поскъпнаха с 1,08%, след като компанията за спортни дрехи съобщи, че планира да изкупи обратно собствени акции на стойност 1,5 млрд. евро.

Също в Германия, онлайн търговецът на дребно Zalando дебютира на фондовата борса във Франкфурт. Акциите отвориха при цена от 24,10 евро и отчетоха по-малък от очакваното ръст от 12,1 на стов края на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още