IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите на Lufthansa отново стачкуват

Това е петата стачка в авиокомпанията от края на август насам

08:45 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За пети път в рамките на месец&nbsp;Lufthansa ще пострада от стачка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За пети път в рамките на месец Lufthansa ще пострада от стачка. Снимка: Ройтерс

Германският авиопревозвач Lufthansa е принуден да отмени 25 полета на дълги разстояния заради 15-часова стачка на пилотите, организирана от синдиката на пилотите Cockpit. Засегнати ще са полетите на далечни разстояния, заминаващи от летище Франкфурт, предава Ройтерс. 32 от общо 57 планирани полета обаче ще се състоят.

„Пилотите на Lufthansa ще спрат работа на 30 септември от 08:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич; 09:00 ч. бг. време) до 23:00 ч. местно време (21:00 ч. по Гринуич; полунощ бг. време) по полетите на дълги разстояния, изпълнявани от самолети Airbus A380, Boeing B747, Airbus A330 и Airbus A340, и няма да извършват никакви полети, заминаващи от Франкфуртското летище", се казва в комюнике.

„Тъй като ръководството на Lufthansa не е представило предложение за компромис, ние сме принудени да вземем тези допълнителни мерки", обясни профсъюзът, като същевременно поясни, че е отворен за преговори.

Още в четвъртък миналата седмица Cockpit предупреди за нови стачки след провал на разговорите с ръководството на авиопревозвача по параметрите на схемата за ранно пенсиониране на летците. Това е четвъртата стачка, която синдикатът организира след края на август. Тогава бяха анулирани около 4000 полета. Пета стачка бе избегната, след като авиокомпанията представи модифицирано предложение. То обаче не бе прието от синдиката.

Стачкуващите настояват пилотите да продължат да излизат в пенсия на 55 години и да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне пенсионното плащане от държавата.

Авиокомпанията от своя страна възнамерява да редуцира тези плащания. Освен това концернът твърди, че схемата вече не е необходима, като се имат предвид увеличената продължителност на живот и неотдавнашно съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години. 

Lufthansa критикува, че „петият призив за стачка в рамките на само четири седмици“ е в най-натоварения откъм пътувания месец на годината. Както броят на полетите, така и степента на запълването им в края на септември били традиционно рекордни за годината. Заради стачката на компанията ще ѝ бъдат причинени „значителни вреди по отношение на репутацията и загуба на доверието“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още