IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протестите в Хонконг потопиха и европейските борси

Сред губещите днес са и представители на големите банки на Стария континент

19:40 | 29.09.14 г. 9
Протестите в Хонконг потопиха и европейските борси

Продемократичните протести в Хонконг срещу властта на Пекин оказаха негативно влияние върху търговията и в Европа. По-рано днес протестът предизвика спад на борсите в Китай, а отзвукът беше усетен и в първите часове на търговията в САЩ.

Намаление от 0,38 на сто записа Stoxx Europe 600, като стойността му достигна до 340,99 пункта. За германския DAX намалението днес е в рамките на 0,71 на сто и затвори при стойност от 9 422,91 пункта.

Във Франция САС 40 приключи на ниво от 4 358,01 пункта, което е намаление от 0,8 на сто. За сметка на това един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, отчете спад в рамките на минималните 0,04% до 6 646,6 пункта. На стойността на индекса повлия представянето на минните компании, които загубиха от цената на акциите след случващото се в Хонконг.

Със спад завърши деня и за повечето представители на банковия сектор на Стария континент, отбелязва Bloomberg. Една от най-губещите е банка Commerzbank, за която се появи информация, че е изправена пред разследване от страна на властите в САЩ за нарушение на закона за пране на пари.

Акциите на германската банка поевтиняха с над 4 на сто до цена от 11,73 евро за брой.

Акциите на HSBC загубиха около 2 на сто от цената си след като банката трябваше да затвори своите хонконгски клонове заради протестиращите по улиците на автономния регион. Банката дължи 19% от печалбите си на звеното си в Хонконг.

Търговията с книжата на банката се извършваше при цена от 635 пенса за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,с които Бог дарява хората.С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,които крие земята, нито тези, които таи морето.За свободата, както и за честта,може и трябва да се жертва животът и обратно,ЛИШАВАНЕТО ОТ СВОБОДА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО,КОЕТО МОЖЕ ДА СПОЛЕТИ ЧОВЕКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Имам съученик, който работи много години в Хонгконг. Представител на френска фирма с интереси в района. И аз мога да потвърдя, че и в Хонгконг, дори без намесата на който и да е, напрежението е достигнало "кипяща точка" и не е необходимо някой да организира или настройва азиатците.Споделял съм го много пъти тук във форума - хората днес най-много се бунтуват на липсата на надежда за развитие и прогрес. Друг е въпроса че надеждите за развитие и прогрес в целия капиталистически свят вече са само едни празни надути балони. Ще мине време и когато хората в развитите страни го осъзнаят също ще се вдигнат масово на протести и затова пак няма да е необходима намесата на нечии тайни служби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Очквах в Китай да започнат да се случват подобни неща. И те трябва да бъдат наказани. Но мислех, че ще бъде нещо в Тибет. Само че събития в Тибет нямаше да се отразят на пазарите. Мисля, че събитията в Китай тепърва започват. След удара по Русия идва ред на Китай. Ще видим. Все пак борбата за по-голяма свобода е неизбежна. Въпросът е кой как и за какво ще я използва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 9 години
виж аз не съм фен на диктатурите. Каквото стана в Букурещ - стана. Може и да са стреляли срещу демонстранти, но по късно народа линчува диктатора си. Ние нашия го вкарахме в домашен арест и той сам си почина. Тея факти са много показателни за манталитета на този народ и защо той фактически е избрал да изчезне. Също както диктатурите, така и НИЩО не е вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Само на няколко стотин километра от София в Букурещ силите за сигурност стреляха срещу демонстрантите през 1989-та година! Същото можеше да стане и в София, но добре, че нямаше кои да изпълни желанието на Петър Младенов -Да излезат танковете! Тя и диктатурата в Китай рано или късно ще се самосрине, защото нито една диктатура не е вечна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
deant
преди 9 години
1989 си излязъл срещу комунистическия режим... Ех... извадил си на мъртво прасе нож. 89 комунизма се самосрина, само се чудя защо ти и останалите като тебе не са излезли примерно 85-а? Защо не го свалихте насилствено тогава, а излязохте на "протест" след като сам падна. Е гати смешния пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Аз лично имам познати в Хонг Конг и няма нужда никой да ги организира, както мен не ме организира никой, когато 1989-та година излязох на първите протести в София срещу комунистическия режим!Само някакви болни мозъци могат да си мислят, че човек може да е доволен от една диктатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
ABBA
преди 9 години
Лидерите на протестното движение Occupy Central, което от юни организира масови акции в Хонконг, преминали специална подготовка в американските специални служби. Това съобщение на китайски медии би могло да стане сензация. Но то в крайна сметка не предизвиква никакво удивление.Революцията на розите в Грузия, Оранжевата революция в Украйна, революцията на лалетата в Киргизстан, Арабска пролет в Близкия изток. Променят се наименованията, същността остава предишната. Международни експерти (не без участието на богати покровители) обучават младежи на тактика на протестни действия, на стратегия на водене на преговори с властите, за работа в социалните мрежи. Заявената цел е установяване на демократични ценности. На практика това е оказване на влияние на вътрешната ситуация в страната и установяване на нов световен ред.Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_09_29/Amerikanskite-tehnologii-za-masovi-protesti-stignali-do-Honkong-7370/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Юана никога няма да стане световна валута, докато в Китай няма демокрация! Рискът от революция в Китай винаги ще виси като дамоклев меч на главата на всеки който инвестира в тази държава!Дълбоко съжалявам хората в Хонк Конг, които са усетили какво е да живееш в демокрация, но сега постепенно трябва да приемат, че свободата постепенно им се отнема :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още