IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел дава 11 млрд. евро в подкрепа на реформите в бъдещите членки на ЕС

Най-много пари по новия Инструмент за предприсъединителна помощ ще получи Турция - над 4,4 млрд. евро

17:07 | 26.09.14 г.
Брюксел дава 11 млрд. евро в подкрепа на реформите в бъдещите членки на ЕС

Европейската комисия (ЕК) обяви подробности около подкрепата за реформите в Западните Балкани и Турция през следващите 7 години, съобщават от пресцентъра на институцията.

Финансирането, договорено от Европейския съюз (ЕС) през миналата година, възлиза на 11 млрд. евро и ще бъде на разположение през новия Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП II).

Еврокомисията представя днес примерното разпределяне на средствата между страните и определя приоритетите на политиките, които ще бъдат финансирани. Компетентните органи на засегнатите държави са участвали при определяне на ключовите области, които ще имат най-голяма полза от помощта.

Финансирането е определено от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, както и организациите на гражданското общество, които са провели консултации с международни организации и финансови институции, допълват от Еврокомисията.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле коментира, че тази нова помощ ще допринесе за подпомагането на държавите с европейска перспектива за осъществяване на реформи, които пряко ще се отразят на гражданите.

Финансовата помощ ще бъде насочена към стратегическите приоритети за страните, които желаят да се присъединят към ЕС, както и укрепване на регионалното и териториално сътрудничество и инвестиции.

Ключовите области включват реформа на публичната администрация, налагане върховенството на закона и спазване на основните права, както и подкрепа на икономическия растеж и конкурентоспособността.

Финансовата помощ в тези области ще бъде насочена към подкрепа на националните реформи в секторите и ще се целят конкретни резултати. Новият инструмент се планира да работи с по-опростени правила, за да се улесни достъпът до финансиране за бенефициерите и да им се позволи да се ориентират към резултати съобразно техните нужди.

Най-много пари по ИПП ІІ се предвижда да получи Турция – над 4,4 млрд. евро до 2020 г., а най-малко – Черна гора (270,5 млн. евро). Македония ще получи 664,2 млн. евро, Косово – 645,5 млн. евро, Албания – 649,5 млн. евро, и Сърбия – над 1,5 млрд. евро. Почти 3 млрд. евро са предвидени за дейности, които включват няколко държави.

Финансовата помощ, предвидена за Босна и Херцеговина, ще бъде обявена по-късно през годината, уточняват от ЕК. Забавянето се дължи на липсата на координационни структури в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още