IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката и енергийната ефективност могат да вървят ръка за ръка

Нова европейска инициатива цели създаването на по-зелени музикални събития

10:25 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Музиката и енергийната ефективност могат да вървят ръка за ръка. Това се опитва да покаже EE Music - най-големият проект в областта на енергийната ефективност и устойчивата околна среда в историята на европейската музикална индустрия.

Във време, в което все повече се говори за зелени инициативи, намаляване на въглеродните емисии и разделно събиране на боклука, музикалният бизнес може да промени гледната точка към екологичните проблеми, твърди Якоб Билабел, основател на Green Music Initiative, която осигурява платформа на индустрията да координира проекти в борбата срещу изменението на климата.

“Музикалната индустрия е нещо, което грабва хората посредством емоциите. Нейните представители трябва да използват това, за да говорят повече за промените в климата”, категоричен е Билабел.

EE Music е проект, насочен конкретно към представителите на бизнеса в музикалната индустрия. Той се осъществява с финансовата подкрепа на програмата “Интелигентна енергия - Европа” и има за цел да покаже на организаторите на фестивали и музикални събития как индустрията може да използва различни инструменти, за да измерва въглеродния отпечатък, който оставя, и да намали вредните емисии.

Проектът е активен в Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания, а вече и в България.

По думите на Билабел старите начини за реакция спрямо проблемите на света вече не вършат работа, ето защо трябва да се търсят нови.

“Тук идват музиката и фестивалите, като най-голямо поле за иновации и експерименти”, допълва той в рамките на музикалната конференция See Me 7, която се провежда между 25-и и 27-и септември в София.

Ето защо EE Music предлага задълбочено обучение по енергиен мениджмънт на малки и средно големи клубове, с цел да разбие бариерите между енергийната ефективност и музикалната индустрия. Организацията провежда енергийни одити, които се състоят от преглед на данни и доказателства за текущата енергийна ефективност на мястото, както и предложение за мерки за ефективност.

Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още