IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорно настроение обхвана инвеститорите на Стария континент

Вербалната интервенция на гуверньора на АЦБ и новините, че Русия може да конфискува чужди активи, повлякоха водещите индекси на борсите в Европа

19:57 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минорно настроение обхвана инвеститорите на Стария континент

Европейските акции бяха подложени на разпродажби в четвъртък. Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни предупреди, че времето за първото покачване на лихвите на Острова наближава, пише CNBC. Тази вербална интервенция, успоредно с минорното настроение в първите часове на търговията на Wall Street, се отразиха негативно на инвеститорското настроение на Стария континент.

Широкият FTSEurofirst 300 записа спад от 0,92% до 1 373,09 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 заличи 0,99% от стойността си до 6 639,71 пункта. В Германия DAX се понижи с 1,57 на сто до 9 510,01 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 спадна с 1,32% до 4 355,28 пункта. В Испания IBEX 35 днес е надолу с 0,68% до 10 783,10 пункта. Италианският FTSE MIB също се нареди сред най-лошо представящите се, смъквайки се с 2,7% до 1 855,51 пункта.

Днес търговията с акции на италианският производител на цимент Buzzi Unicem беше спряна, след като се сринаха с над 4%. Според анализаторите поевтиняването на акциите се дължи на големите експозиции на компанията в Русия и слуховете, че Кремъл обмисля мерки за конфискация на чужди активи. Именно от този ход на Русия в играта на санкции инвеститорите се опасяват най-много, пояснява CNBC.

Коментарите на президента на Европейската централна банка Марио Драги също бяха във фокуса на пазарното внимание. Той потвърди готовността банката да предприеме още нестандартни монетарни мерки, ако инфлацията остане ниска за дълго време.

Шведският моден бранд H&M обяви тримесечните си финансови резултати. Нетната печалба е с 19% по-висока спрямо третото тримесечие на миналата година. Но въпреки това растежът на продажбите на компанията през първите 23 дни на септември намалява до 7% при 19 на сто през август. Книжата на H&M изтриха 4,2% от стойността си.

Капитализацията на Hargreaves Lansdown се смъкна с близо 4,2 на сто, след като RBC понижи оценката си за акциите на дружеството.

Акциите на Airbus поскъпнаха с 1,7%, след като компанията покачи своята прогноза за търсенето на самолети в следващите 20 години.

Книжата на PostNL добавиха приблизително 1,2 на сто, след като Citigroup повиши оценката за книжата на холандското дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още