IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Очакваме умерен ръст за икономиката на еврозоната през второто полугодие

Президентът на ЕЦБ отново потвърди готовността за предоставянето на допълнителни мерки, ако инфлацията остане ниска за дълго време

09:28 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Очакваме умерен ръст за икономиката на еврозоната през второто полугодие

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа чрез използването на допълнителни мерки, ако се наложи, т.е., ако инфлацията в еврозоната остане ниска за дълго време. В това уверява отново президентът на финансовата институция Марио Драги, цитиран от WBPOnline.

„Готови сме да използваме допълнителни неконвенционални инструменти в рамките на мандата ни и да променим размера или композицията на нашите неконвенционални интервенции, ако това се наложи, за да се справим с рисковете от един по-продължителен период на ниска инфлация", заяви Драги пред литовския бизнес всекидневник Verslo Zinios.

„Що се отнася до паричната политика – оставаме изцяло ангажирани с предотвратяването на рисковете, свързани със средносрочната перспектива пред инфлацията“, каза той. Драги добавя, че не очаква дефлация в японски стил, тъй като ситуацията в еврозоната е различна.

Той коментира, че „неприемливо високата безработица“ и слабият кредитен растеж могат да окажат негативно влияние върху възстановяването на икономиката на 18-членния валутен съюз.

Драги каза още, че ЕЦБ прогнозира умерен ръст за икономиката на еврозоната през втората половина на годината. Влияние върху растежа ще окажат стимулите на банката, въведени през юни и септември.

„По предварителни данни, получени през лятото, икономическите условия са по-слаби от очакваното. Въпреки това предричаме умерен растеж във втората половина на годината“, коментира президентът на ЕЦБ.

Имайки предвид текущото геополитическо напрежение, Драги заяви, че конфликтите могат да накърнят доверието сред бизнеса и домакинствата, но той смята, че санкциите, наложени срещу и от Русия, имат ограничено влияние върху икономиката на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още