IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската подкрепа за аквакултурите до 2013 г. - слаба и недостатъчна

Основните цели за растеж в сектора на аквакултурите не са били изпълнени, а секторът е в застой, посочват от Европейската сметна палата

21:58 | 24.09.14 г.
Европейската подкрепа за аквакултурите до 2013 г. - слаба и недостатъчна

Мерките на Европейската комисия (ЕК) в подкрепа на аквакултурите в периода до 2013 г. са слаби и недостатъчни както на равнище Европейски съюз (ЕС), така и на равнище държави-членки, според доклад на Европейската сметна палата, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

Еврокомисията признава недостатъците, допълва изданието.

Всяка година в ЕС се произвеждат около 1,3 милиона тона риба от аквакултури, а оборотът в сектора достига 4 млрд. евро.

Въпреки, че това е основна цел на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и Европейския фонд за рибарство (ЕФР) в периода до 2013 г., на аквакултурите не са добре проектирани и изпълнявани на равнище ЕС и държави-членки, посочва се в доклада.

В документа се допълва, че Европейският фонд за рибарство (ЕФР) - инструментът за финансиране на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР), не е успял да достави стойностост за пари и ефективна подкрепа за устойчивото развитие на аквакултурите.

До май 2013 г. рибарският фонд предвиждаше около 400 милиона евро за финансиране на мерки за инвестиции в производството на аквакултури, както и мерки за опазване на околната среда и здравето.

"Открихме, че основните цели за растеж в сектора на аквакултурите не са били изпълнени, а секторът е в застой в продължение на много години. Въпреки че финансовата криза несъмнено е допринесла за този застой, общата рамка за подпомагане на сектора не е добре замислена и реалните мерки, които са предприети, са слаби ", коментира Кевин Кардиф, членът на Европейската сметна палата, който отговаря за доклада.

Той допълва, че одитираните в държавите от ЕС проекти често са лошо подбрани и, с някои изключения, не са постигнали очакваните резултати и са допринесли малко за растежа и заетостта.

“Комисията приветства доклада на Европейската сметна палата и нейните забележки и препоръки за подкрепата от Европейския фонд за рибарство за инвестиции в сектора на аквакултурите в рамките на Европейския съюз”, коментира пред гръцкото издание на EurActiv Хелене Банер, говорител на еврокомисаря по рибарство и морско дело Мария Даманаки.

Банер признава, че тази подкрепа не е била толкова ефективна, колкото Брюксел се е надявал, но допълва, че изпълнителната власт на ЕС вече е предприела корективни мерки, за да гарантира, че това няма да се случи с новата програма за подкрепа на сектора за периода 2014-2020 г.

“Нека да се има предвид, че много от инвестициите, съфинансирани от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) са направени в контекста на световната икономическа криза”, посочва Банер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още