IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Air Francе губи 20 млн. евро дневно заради стачката на пилотите

Ръководството на авиокомпанията отрече твърденията, че спира нискотарифния си проект, заради който недоволстват служителите й

13:00 | 24.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Протестът на пилотите навлезе в своята втора седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестът на пилотите навлезе в своята втора седмица. Снимка: Ройтерс

Air Francе, чиито пилоти продължават да стачкуват, отрече твърденията на френския транспортен министър Ален Видали, че е изоставила плановете за поделението си Transavia Europe. Според ръководството на авиокомпанията проектът е спрян временно, за да бъдат проведени по-нататъшни преговори, предава Ройтерс.

„Няма промяна в преговорите, с което да потвърдим, че проектът Transavia Europe е отменен“, обяснява говорител на авиопревозвача. „Предложението ни остава той да бъде спрян временно и да бъдат проведени широки консултации, широк диалог със социалните ни партньори до края на годината.“

Видали каза пред радио RMC, че проектът е бил отменен от мениджмънта на Air France, а не просто временно спрян. Същевременно служителите на авиопревозвача стачкуват вече осми ден.

Протестът обаче коства на Air France около 20 млн. евро на ден и причинява „катастрофални последици за клиентите на компанията, нейните служители и финансовото й положение“. В съобщение до медиите от дружеството обясняват, че ще ревизират прогнозата за годишните си финансови резултати, щом приключи диспутът в авиосектора, пише BusinessInsider.

Според директора на Air France-KLM Александр дьо Жуняк стачката е „пагубна“ за групата, която се бори с конкуренцията на нискотарифните превозвачи. Протестът на пилотите относно плановете на Air France да провежда нискотарифни полети извън Франция навлезе в своята втора седмица. Изглежда, че стачката ще бъде най-дългата в историята на авиосектора.

Основният синдикат SNPL вече удължи стачните действия до 26 септември, а другият синдикат – SPAF, до 24 септември, с опция за удължаване на срока. Френските власти призовават за бързо разрешаване на проблема и искат от ръководството да „избистри“ предложенията си.

Разширяването на Transavia е част от нов план, разкрит този месец, насочен към подобряване на финансовите резултати. Предложенията биха увеличили флота на Transavia от 50 до 100 самолета до 2017 г., а броят на пътниците би нараснал почти двойно до 20 млн. души. Но синдикатът SNPL обинява, че ръководството на авиокомпанията се опитва да измести работните места в страни, в които данъците и разходите за труд са по-ниски.

Стачката започна на 15 септември. Тогава от Air France изчислиха, че дневните загуби ще възлизат на 15 млн. евро, но разходите могат да скочат с до 180 млн. евро до 26 септември. По информация на холдинговото дружество Air France-KLM от началото на стачката около половината от полетите на Air France са били отменени.

Същевременно във вторник пилотите пренесоха протеста на улиците на Париж. Те стачкуваха в униформи пред Националната асамблея на страната (долната камара на френския парламент), като призоваха правителството да се намеси, за да бъде прекратен 8-дневният диспут, пише Fox News.

Въпреки че стачките са присъщи за френските работници, пилотите рядко го правят. Около 200 души взеха участие в демонстрациите. Те държаха плакати, бяха разлепили стикери на шапките и униформите си и като цяло се обявиха против аутсорсинга на работни места в чужбина.

Протестът продължи само няколко часа, след като премиерът Манюел Валс се изказа против протеста. „Стачката е без причина, не се разбира от французите, загрозява името на Франция и представлява истинска опасност за

компанията“, бяха думите му.

Очакванията са, че в края на годината Air France-KLM ще реализира печалба преди лихви, данъци, амортизация и обезценки в размер на 2,28 млрд. евро и печалба преди данъци за 79 млн. евро.

През първите шест месеца на 2014 г. Transavia реализира загуба в размер на 64 млн. евро. Това е с 10 млн. евро повече основно заради преструктурирането на Transavia France. Пътническият трафик е с 6,9% по-голям спрямо първото шестмесечие на предходната година.

Към 13 часа българско време книжата на Air France-KLM поскъпват с 2,4% до 7,7 евро за брой. От 15 септември до днес губят 12,8% от цената си.

Снимки от протеста на пилотите вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още