IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция не иска нова международна програма, обмисля собствен план за реформи

Страната може да стои изправена на собствените си крака, посочи премиерът Андонис Самарас

21:05 | 23.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция не иска нова международна програма, обмисля собствен план за реформи

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че страната му не иска нова международна спасителна финансова програма и намекна, че предстои нов план за икономически реформи, предаде Associated Press (AP). Това изказване той направи по време на посещение в Берлин след среща с германския канцлер Ангела Меркел. 

Самарас посочи също, че Гърция би следвало да може да излезе по-рано от международната спасителна програма и да покрива собствените си финансови нужди от следващата година. Това е първият случай, когато Атина публично изразява надежда да се справи без спасителни траншове догодина. 

"Сега Гърция може да стои изправена на собствените си крака и смятаме, че не се нуждаем от нов спасителен пакет", заяви гръцкият министър-председател.

Министър-председателят добави, че страната му скоро ще представи "своя собствена рамка за продължаване на реформите в следващите години извън програмата на спасителните споразумения".

По повод на сътрудничеството с МВФ гръцкият премиер каза, че то невинаги е било лесно, но "определено е променило облика на гръцката икономика", съобщава БТА.

"Смятам, че това сътрудничество ще приключи предсрочно. Ако това стане, това би било успех, а не развод", изтъкна Самарас. "Вярвам, че определено бихме могли да покриваме 
собствените си финансови нужди от следващата година. Ще видим какво ще се случи със следващите траншове", каза още той. 

Гърция разчита от 2010 г. на два спасителни пакета на обща стойност 240 млрд. евро. Плащанията от партньорите от еврозоната следва да приключат през тази година, а тези от Международния валутен фонд – през 2016 г., припомня AP.

Междувременно Меркел похвали Гърция за осъществените от нея реформи, като изтъкна, че "първите плодове на успеха са видими", предаде АFP. 

"Знам през какъв труден период преминава Гърция и колко хора са безработни, но първите плодове на успеха са видими и ниеще направим всичко, от германска страна, за да подкрепим тези усилия", каза Меркел на съвместна пресконференция със Самарас. "Много радостно е, че има позитивни сигнали в Гърция", добави тя.

Меркел подчерта, че страната е на път да се върне отново към растеж след един много добър турстически сезон, според нея най-вече благодарение на германците. Германия е държавата, която има най-голям принос в спасителните кредити за Гърция, пише още AP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
keizer
преди 9 години
"Сега Гърция може да стои изправена на собствените си крака" наведена или? само питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Браво бе на тези гърци. С 300 милярда дарение от Е.С. и българия щеше да мисли такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още