IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимистичните данни от еврозоната натежаха върху борсите в Европа

Натиск върху инвеститорските решения оказаха и новите данъчни правила в САЩ

18:53 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Песимистичните данни от еврозоната натежаха върху борсите в Европа

Европейските индекси отчетоха отстъпления в края на сесията във вторник след публикуваните по-рано през деня песимистични данни от еврозоната. Натиск върху инвеститорските решения оказаха и новите данъчни правила в САЩ.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 изтри пункта. В Лондон FTSE 100 изгуби 1,38 на сто до 6 680,09 пункта, а германският DAX ce смъкна с 1,61 на сто до 9 592,98 пункта.

Френският CAC 40 също затвори на отрицателна територия, спадайки с 1,91% до 4 357,82 пункта. В Мадрид пък IBEX 35 изтри 1,38 на сто до 10 796,40 пункта.

Представените по-рано през деня данни показаха, че настроението сред компаниите от еврозоната спада през септември до най-ниското си ниво за тази година. Индексът на мениджърските покупки отстъпи с 0,2 пункта до 52,3 пункта според данните на изследователската компания Markit. Икономистите очакваха показателят да не отчете промяна при 52,5 пункта.

Властите в САЩ затегнаха данъчните правила в опит да направят всичко по силите си, за да затруднят американските компании да "бягат" към страни с по-ниско облагане.

Министерство на финансите на САЩ предприе нови мерки по отношение на пет члена от Данъчния кодекс, за да се намали привлекателността и рентабилността на промяната на седалището на фирмите с цел намаляване на облагането. По този начин Белият дом се опитва да спре вълната от т. нар. "данъчна инверсия", която подкопава приходите в държавния бюджет.

Според новите правила данъчната инверсия ще е възможна, ако поне 20% от обединената компания са собственост на акционери извън Съединените щати. Мерките влизат в сила незабавно, като ще се прилагат за всички сделки, които не са завършени до 22-ри септември.

Новината за новите мерки в САЩ обезцени акциите на AstraZeneca и Shire с по над 4%. Двете дружества се бяха насочили към постигането на споразумения с компании отвъд Океана.

Австрийска банка Raiffeisen изгуби 9,8%, след като предупреди за възможно отчитане на годишна загуба в резултат на събитията в Украйна.

Капитализацията на британската верига супермаркети Tesco се смъкна с над 4% след новината за счетоводна грешка, която ще коства на компанията 250 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още