IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шойбле разкритикува политиката на евтините пари

Възможностите на паричната политика да насърчава растежа са ограничени, твърди германският финансов министър

19:48 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Шойбле разкритикува политиката на евтините пари

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле не вижда големи възможности за стимулиране на икономиката пред сегашната политика на евтини пари на централните банки и се оплаква от прекомерната ликвидност. По време на престой в Хонконг по пътя към срещата на финансовите министри на Г-20 в Австралия министърът на финансите призна, че рисковете за икономическото развитие в Европа са се увеличили. Дори и за Германия той предвижда по-слаб растеж, предава DPA.

Възможностите на паричната политика да насърчава растежа са ограничени, казва Шойбле. „В противен случай в глобалната икономика, не само в Европа, ще изпаднем в ситуация, при която ще имаме прекалено много ликвидност и твърде много дългове".

Поради това е от решаващо значение постигането на устойчив растеж чрез структурни реформи и устойчива фискална политика. Темата ще бъде централна за срещата на 20-те водещи индустриализирани и развиващи се страни (Г-20) в края на седмицата в Кернс, Австралия. „По време на срещата на финансовите министри на Г-20 и централните банкери по същество ще става дума за развитието на глобалната икономика", обяви още Шойбле.

„Разбира се, ние отчитаме забавяне в развитието на Европа", поясни той. „Ние сме наясно с това, както и че това безпокои всички в световната икономика, включително и американците", допълни Шойбле. 

Понеже от пролетта насам геополитическите рискове са се увеличили, анализаторите предпочитат да поемат „по-малък риск по отношение на икономическите прогнози за Европа и извън нея". Европейците обаче се опитвали по всякакъв начин да подобрят критичните параметри със структурни реформи и укрепване на инвестициите, пояснява още Шойбле.

Същевременно той признава, че и в Германия се очаква по-слаб растеж. „И при нас икономическите перспективи са се влошили“, посочва той. Въпреки това „няма причина за паника", според германския финансов министър. Икономическото развитие в Германия според него "остава стабилно", като това се дължи преди всичко на вътрешното търсене. „Разходите на потребителите са основен двигател за икономиката на Германия", пояснява той. 

През последните седмици поетапно редица анализатори ревизираха своите прогнози за икономиките на Германия и Европа като цяло предимно в негативна насока. Главните икономисти на водещите частни банки в страната също намалиха прогнозите си за германската икономика за 2014 г. до 1,5 на сто, а за 2015 г. до 1,6%. Вина за това според тях носят международните кризи, но също и слабият растеж в други страни от еврозоната и в световен мащаб. Германският институт за икономически изследвания също ревидира надолу в сряда своята прогноза за растежа за тази година до 1,5 на сто.

Шойбле заедно с финансовия министър на Франция Мишел Сапен вече предложиха на своите колеги от ЕС мерки за засилване на растежа. В плана основно място заема укрепването на частните инвестиции, които се сринаха по време на кризата. Двамата се изказват и за възраждане на кредитната секюритизация, но при строги условия. Предложението обаче е спорно, защото именно секюритизираните кредити в крайна сметка доведоха до последната финансова криза.

По-рано през годината и Европейската централна банка (ЕЦБ), и Bank of England предприеха усилия за стимулиране на кредитирането в региона чрез съживяване на финансови схеми, критикувани за ролята си в кризата от 2008 г. Двете най-големи централни банка на Стария континент призоваха за отслабване на "неоправдано тежките" ограничения, които правят по-малко атрактивни инвестициите в пакети от заеми (обезпечени с активи ценни книжа).

По време на срещата в Кернс, на която ще вземат участие и гуверньорите на централните банки на Г-20, ще се дискутират и мерки за ограничаване на „вредните данъчни практики“ на големите концерни. Ще бъде засегната и темата за сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още