IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Полсън: Европейските акции ще се представят по-добре от американските

Старият континент е по-привлекателен, защото акциите поевтиняха, а ЕЦБ разширява още своите парични стимули, коментира анализаторът

18:13 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим Полсън: Европейските акции ще се представят по-добре от американските

Недолюбваната Европа е перфектното място за инвеститорите, които избягват скъпите американски акции. Старият континент е по-привлекателен, защото акциите поевтиняха, а Европейската централна банка (ЕЦБ) разширява още своите монетарни стимули. На това мнение е главният инвестиционен стратег на Wells Capital Management Джим Полсън, цитиран от CNBC.

Докато Федералният резерв на САЩ (Фед) започва да затяга курса на паричната си политика, ЕЦБ я прави по-приспособителна. Според анализаторът европейските акции ще се представят по-добре от американските в следващите 12 месеца.

„Харесва ми фактът, че Драги и централните банкери ще предоставят по-агресивни стимули в момент, в който тези пазари току-що станаха по-евтини. Смятам, че икономическият растеж в региона, който спадна до около процент, ще се ускори до 2%“, коментира Полсън.

„Мисля, че курсът на еврото спрямо долара ще се възстанови. Ето защо смятам, че твърденията, че САЩ е мястото, че доларът е мястото, са малко преувеличени. Може би ще осъзнаем, че възможността е в Европа“, добавя той.

В понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оряза прогнозата си за растежа на щатската икономика от 3,5% до 3,1% и за европейската - от 1,2 на сто до 0,8%.

Дългоочакваният край на облигационната програма на Фед може да предизвика изменение на посоката на международните капиталови потоци и резки промени във валутните курсове, отбелязва Организацията. Според експертите не е изключена и „внезапна корекция“ на фондовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още