IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Леки изменения за европейските акции въпреки геополитическите опасения

Инвеститорите следяха отблизо ситуацията около санкциите срещу Русия и перспективите пред Шотландия

19:12 | 12.09.14 г.
Леки изменения за европейските акции въпреки геополитическите опасения

Европейските акции затвориха с минимални изменения в петък, след като инвеститорите следяха отблизо ситуацията около санкциите на Запада срещу Русия и перспективите Шотландия да излезе извън състава на Обединеното кралство.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 изгуби 0,08 на сто до 1 382,77 пункта. По този начин индексът отстъпи с близо 1% през седмицата.

В Лондон FTSE 100 добави 0,11% до 6 806,96 пункта. Германският DAX 30 отбеляза спад от 0,41% до 9 651,13 пункта.

Френският САС 40 затвори с ръст от 0,02% до 4 441,70 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 пък също се разшири минимално с 0,02 на сто до 10 888,90 пункта.

"Глобалните капиталови борси изглежда да са в застой, тъй като пазарът очаква срещата на Федералния резерв през следващата седмица", каза пред CNBC Стан Шаму, пазарен стратег в брокерската къща IG Markets.

Европа и САЩ съобщиха, че въвеждат нов кръг от санкции срещу Русия. Мерките включват допълнително ограничаване на достъпа до чуждестранни капитали за големите руски контролирани от държавата компании, включително най-големите енергийни фирми. Освен това част от ключовите руски политици бяха засегнати със забрани за пътуване и запор на чуждестранни активи.

САЩ обявиха санкции и срещу най-голямата банка в Русия – Сбербанк, няколко държавни компании в сферата на отбранителните технологии компании и пет енергийни компании.

В тази връзка руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще въведе ответни санкции само ако те са в полза на местни производители, а не просто с цел да отвърне. По думите му с този въпрос в момента се занимава правителството.

"Ако правителството стигне до извода, че подобни стъпки съответстват на интересите на нашата икономика, ние ще го направим", посочи президентът. "Ако това е просто да покажем твърдост... ние няма да го направим", допълни той.

Владимир Путин изтъкна, че конкретните мерки все още не са коментирани. "Какви конкретни стъпки ще бъдат предприети и дали... нека правителството помисли и направи предложения", каза президентът.

На макроикономическия фронт впечатление направи изказването на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той призова правителствата на Стария континент да предприемат енергични действия за стимулиране на инвестициите, включително чрез предоставяне на държавни гаранции за кредитите за дребния бизнес и разширяване на публичните инвестиции.

"Ако не успеем да привлечем отново инвестиции, ще отслабим икономиката в краткосрочен план и ще подкопаем перспективите в дългосрочен аспект", каза Драги по време на конференция в Милано.

Коментарите му дойдоха едва седмица след като ЕЦБ изненада финансовите пазари с понижение на основните си лихвени проценти до рекордно ниски нива. Институцията обяви и плановете си да даде началото на програма за изкупуване на частен дълг, в това число и обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени банкови облигации.

Листнатите на Лондонската борса акции на Aveva поевтиняха с 24,95 на сто, след като софтуерната компания предупреди, че резултатите ѝ за първото полугодие са били засегнати от колебанията на валутните курсове.

Британският петролен гигант BP изтри 0,43 на сто, след като по-рано през деня отчиташе разширение от 5 на сто. Трейдърите отдадоха колебанието на грешка в системата.

Акциите на датската фармацевтична компания Novo Nordisk затвориха с повишение от 2,7% на фона на новините, че дружеството разработва иновативен продукт против затлъстяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още