IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на българската индустрия отчете Евростат

Като цяло индустриалното производство в ЕС бележи ръст от 2% на годишна база през юли

13:41 | 12.09.14 г.
Лек спад на българската индустрия отчете Евростат

Индустриалното производство в България намалява с 0,2% на годишна база, показват данните на европейската статистическа служба Евростат за юли. За първи път от февруари насам индексът отчита понижение.

Спрямо предходния месец юни обаче индустриалното производство се повишава с 0,2 на сто, показват още статистическите данни.

Като цяло в ЕС индустрията отчита годишен ръст от 2%, а в еврозоната - от 2,2 на сто. В основата на увеличението е бумът в Ирландия, където индустриалното производството отчита увеличение от 17,6 на сто. На месечна база ирландското индустриално производство се увеличава с 11,3%.

Силен ръст на годишна база отбелязват още Унгария (12,3%),  Словения (9,2%) и Чехия (6%). На обратния полюс е представянето на Дания, където годишният спад на индустриалното производство достига 6,4 на сто. От началото на годината няма ясна тенденция за развитието на индустрията в страната.

От май обаче се забелязва трайно понижение на индекса в Швеция. През юли годишният спад вече достига 5% след понижение от 0,4% през юни. През май беше отчетен спад от 1,9 на сто. Друга скандинавска държава - Финландия, допълва тройката на страните с най-голямо понижение на индустриалното производство през юли. В страната индексът отчита спад от 2,7 на сто. 

Производството на капиталови стоки в ЕС се повишава с 4,5% през юли на годишна база, отчита още Евростат. Производството на недълготрайни потребителски стоки се увеличава с 2,8%, докато на дълготрайните потребителски стоки има ръст от 0,3%. С най-голям спад през юли е производството на енергия – от 3,5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още