IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси записаха спад за четвърти пореден ден

Неяснотите около референдума за независимост в Шотландия влияят негативно на търговията

19:48 | 10.09.14 г.
Европейските борси записаха спад за четвърти пореден ден

Европейските борси записаха спад в четвърти пореден ден под влияние на неяснотите около референдума за независимост на Шотландия. Допитването ще се проведе на 18 септември, а опасенията са, че желаещите независимост вземат превес дни преди вота, пише Market Watch.

Някои британски депутати вече призоваха кралицата на Великобритания Елизабет II да запази кралството обединено, но монархът коментира пред Time, че не иска да бъде намесена в тази битка.

В резултат на тези негативни настроения Stoxx Europe 600 понижи стойността си с 0,2% до ниво от 344,1 пункта. Това е най-ниското ниво за индекса от началото на седмицата. Минимално е понижението за френския САС 40 – с 0,04% до ниво от 4 450,79 пункта. Германският DAX загуби 0,11 на сто от стойността си и приключи сесията на ниво от 9 700,11 пункта.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, обаче записа ръст, макар и с минималните 0,02% до ниво от 6 830,11 пункта.

Сред големите губeщи днес е испанската банка Banco Santander, чиито акции паднаха с 0,7% до цена от 7,70 евро за брой. Спадът беше предизвикан от новината за кончината на председателя на банката Емилио Ботин.

По-късно днес бордът на най-голямата испанска банка ще посочи наследник на 79-годишният Ботин, който е починал миналата нощ в Мадрид, отбелязва Bloomberg.

Акциите на Apple поскъпнаха с малко над 2% до цена от 100 долара за брой. Компанията представи дългоочаквания Apple Watch. Това обаче стана причина за срив на акциите на швейцарската компания Swatch Group. Компанията загуби 1,8% от цената на акциите си и те се търгуваха на ниво от 491,70 швейцарски франка за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още