IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на ЕС ограничават финансирането за три руски петролни компании

Очаква се три производителя на военна техника и две банки също да бъдат санкционирани

15:21 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новите санкции на ЕС ограничават финансирането за три руски петролни компании

Новият пакет от санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия ще включва блокирането на дългосрочно финансиране за три държавно контролирани руски петролни компании, пише MarketWatch, позовавайки се на информация на Wall Street Journal.

Изглежда ЕС иска да удари руските петролни компании, но не пристъпва към действия, насочени към фирмите, произвеждащи и изнасящи природен газ, който е жизненоважен за енергетиката на много от европейските страни.

На поделението на „Газпром“ за производство и рафиниране на петрол – „Газпромнефт“, компанията за превоз на петрол „Транснефт“ и петролния гигант „Роснефт“ ще им бъде отказван достъп до вземане на заеми над един месец от европейските банки, според последния пакет санкции.

Максималният срок за изплащане на заемите, които могат да получават петте държавно контролирани руски компании, които вече са в списъка на санкционираните, също ще бъде намален до 30 дни от 90 дни. Сред тези компании попадат банките „Сбербанк“ и „Банк ВТБ“.

Три компании, произвеждащи военна техника, също ще бъдат включени в списъка със забраната за финансиране. Това са „Оборонпром“, United Aircraft Corp и „Уралвагонзавод“.

Новият пакет санкции е одобрен от Съвета на ЕС по общи въпроси и се очаква днес да бъде одобрен от държавите членки на съюза, заяви говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Очаква се списъкът със санкциите да бъде публикуван в официалния вестник на Общността утре и в последствие те да влязат в сила, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още