IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ще пострада най-много при спиране на руския газ през зимата

Русия би загубила приходи от порядъка на 4 – 4,5 млрд. евро месечно, ако спре газовите доставки на Европа, сочи германски доклад

14:33 | 03.09.14 г. 8
Финландия ще пострада най-много при спиране на руския газ през зимата

Финландия ще е най-засегнатата държава от Европейския съюз (ЕС), ако Русия спре доставките на газ дори само за месец, пише онлайн изданието EUObserver.com, като цитира германско проучване.

„Руско ембарго върху износа на газ през зимния сезон на 2014-2015 г. за период от над 6 месеца ще причини недостиг в много европейски страни, особено в Централна и Източна Европа, включително и Германия“, посочва се в доклада на Института по енергетика и икономика към Университета в Кьолн.

Институтът е направил компютърна симулация на европейските тръбопроводи, съоръжения за съхранение на природен газ и инфраструктурата за втечнен природен газ. Финландия не разполага с капацитет за съхранение на синьо гориво и 100% от газа, която страната потребява, идва от Русия, така че тя ще бъде първата, която ще пострада от евентуално спиране на доставките.

Тримесечно ембарго на износа на руски природен газ би причинило недостиг на 1,8 млрд. куб. м природен газ в Полша. В Турция недостигът се изчислява на 3,8 млн. куб. м.

Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Балканските държави и Естония ще усетят негативните ефекти от три- или шестмесечно ембарго.

Ако Русия „спре кранчето“ за 9 месеца, значително засегнати ще бъдат системите и в Германия, Италия и Франция. Така няма да може да бъде задоволено търсене на синьо гориво от порядъка на 46 млрд. куб. м газ.

Сред най-засегнатите ще бъдат още Чехия, Унгария и Словакия.

Със сигурни газови доставки дори и при евентуално руско ембарго са Дания, Норвегия, Холандия, Румъния и Великобритания, посочва се в доклада. Държавите, които могат да внасят газ от съседите си или разполагат с терминали за втечнен газ, също няма да имат съществени проблеми, като например Белгия, Ирландия, Люксембург, Португалия, Испания и Швеция.

В изследването е разгледан и ефектът от една екстремно студена седмица при шестмесечно прекъсване на газовите доставки. В този случай ще има недостиг на газ почти в цяла Европа, включително в Ирландия, Великобритания и Белгия.

Същевременно Русия би загубила приходи от порядъка на 4 – 4,5 млрд. евро месечно, ако реши да спре газовите доставки на Европа. Това е 3-4% от годишните приходи на Газпром, което значително би навредило на рентабилността на компанията и би свило постъпленията към държавния бюджет.

Подобен сценарий се разглежда и от Европейската комисия, тъй като има вероятност конфликтът в Украйна до доведе до нарушения на газовите доставки през зимата. Възможно е заради тази опасност да се стигне и до въвеждането на забрана за износ на втечнен газ от Европа през зимата, съобщава пред Ройтерс запознат източник, пожелал анонимност. Възможно е и да се ограничат доставките на газ за индустрията, за да се защитят домакинствата.

Според американската рейтингова агенция Fitch зависимостта на Европа от руския природен газ ще се задържи поне през следващите 10 години. Всеки опит за подобряване на енергийната сигурност ще изисква или значително намаляване на търсенето като цяло, или значително увеличаване на алтернативните източници за доставка. Нито едно от двете обаче не изглежда вероятно, според Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Русия ще спре доставките, когато спре по една или друга причина да си получава парите! Единият вариант е Украйна да краде газ от транзита, което ще рече ние или други по трасето да го плащаме, а да не го получаваме. Ако обаче решим да не го плащаме, защото не е стигнал до нас, руснаците ще го спрат.Другият вариант е някой да наложи санкции на международните разплащания на руските или други банки, които обслужват операциите на Газпром и други от сектора. Тогава руснаците пак ще го спрат, защото парите не стигат до тях.Иначе и твоите доводи са железни - руснаците нищо не произвеждат! Те и газ и нефт не произвеждат - той сам си тече... хахаха! Деем и инвесторите и интелектуалците сте тука... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 9 години
руснаците пройзвеждат какво ли не те имат и ресурси всякакви и могат да си напе4атат доларе и евра ами европа може ли да си напе4ата ресурс и енергоносители?хохоххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 9 години
абе вие русия не я мислете те ще си напе4атат и доларе и евра ама нека европата си напе4ата гас хахаха или портрет с огън и всеки да си го зака4и дома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
TGV
преди 9 години
А експертите защо не изчислят колко ще изгуби ЕС от спирането на газта. Съгласно изискванията всяка страна членка трябва да има запаси за 90 дни, а за останалите 90 дни с какво ще работят предприятията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Русия няма интерес да спира газа, виж от вдигане на цената - да. Иначе, когато ЕС, че и ние заедно с ЕС налагаме санкции, сме много корназ и обясняваме как десетки, стотици милиарди ще струват на Русия.. но се казва видите ли - като - малко им е, още трябва. Обратните евентуални санкции се раздухват пак.. видите ли руснаците лоши, ще ни спрат газа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 9 години
Без да подценявам компетентността на експертите от статията смея да твърдя, че Финландия няма да има каквито и да е проблеми с газта, тъй като Россия няма да им я спре. Стига да си плащат в срок, което фините и правят.По-притеснително е положението със страните, снабдяващи се с газ през Украйна.България е една от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
kolojiko
преди 9 години
Русия ще спре доставките точно никога. Интересно от къде ще изкарат пари ако не е газа и петрола. Те друго нещо произвеждат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И ся ко прайм? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още