IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на посока за европейските акции

Програма за изкупуване на активи от ЕЦБ е единственият останал й инструмент, но е малко вероятно такава да бъде обявена тази седмица, коментира анализатор

19:20 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Липса на посока за европейските акции

Европейските акции затвориха сесията във вторник без ясна посока, след като инвеститорите отразяваха икономическите новини от региона и следяха събитията в Източна Украйна, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,1% до 1 375 пункта, след като бе на плюс в сутрешната сесия. Германският DAX се покачи с 0,3% до 9 507 пункта, британският FTSE-100 прибави 0,1% до 6 829 пункта, а френският CAC 40 е на практика без промяна (-0,03%) на ниво от 4 378 пункта.

Икономическите данни от деня показаха, че производствените цени в еврозоната са се поножили с 0,1% през юли, както се очакваше. На годишна база спадът е 1,1%, отчете Евростат. Числата идват на фона на вероятността ЕЦБ да обяви нови монетарни стимули по време на заседанието си в четвъртък.

„Последното понижение на потребителската инфлация в еврозоната (до 0,3% на годишна база – бел. ред.), влошаващите се перспективи пред икономиката, спадащите индикатори за доверието в нея и преди всичко речта на Марио Драги в Джаксън Хоул отново вдигнаха очакванията на пазара за действия от страна на ЕЦБ“, коментира Карстен Бржески от ING.

Според него програма за изкупуване на активи от централната банка е единственият останал й инструмент, но е малко вероятно такава да бъде обявена на срещата тази седмица.

Междувременно данни за строителството във Великобритания показаха по-силен от очакваното ръст през август, като индексът е отчел 7-месечен връх.

Напрежението в Украйна остава във фокуса след информацията на Ройтерс, че руски войски засилват позициите си в източната част на страната.

Акциите на Volkswagen се повишиха с 0,5%, след като Exane BNP Paribas вдигна оценката си за книжата до „надпазарно“ представяне.

Книжата на френската телекомуникационна група Iliad поскъпнаха с 1,6% след информацията, че компанията е в разговори относно нова оферта за T-Mobile US.

Акциите на Luxottica отстъпиха с 0,8%, след като италианската компания за луксозни стоки обяви напускането на главния си изпълнтилен директор Андреа Гуера заради разногласия с председателя на Борда Леонардо Дел Векио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още