IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ подкрепи Лагард въпреки обвиненията по делото Тапи

Неуместно е да коментираме случай под юрисдикцията на френската съдебна система, посочиха от Фонда

14:00 | 30.08.14 г.
МВФ подкрепи Лагард въпреки обвиненията по делото Тапи

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард може да продължи да изпълнява функциите си въпреки обвиненията срещу нея във Франция. Това посочиха в декларация членовете на Управителния съвет (УС) на Фонда, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Както посочихме по-рано, би било неуместно да коментираме случая, който сега се намира под юрисдикцията на френската съдебна система", отбелязаха от организацията.

В изявлението си членовете на УС на МВФ посочиха, че са информирани за последните събития, свързани с този проблем и продължават да изразяват "увереност в способността на управляващия директор да изпълнява ефективно задълженията си".

Казусът около Лагард възникна около делото Тапи – дългогодишна битка между френския бизнесмен Бернар Тапи и вече несъществуващата банка Crеdit Lyonnais. През 1993 г. бизнесменът възложи на кредитора да извърши предварителна оценка на активите му в Adidas. След успешната продажба на дела в германската компания той обвини Crеdit Lyonnais за това, че не е получил по-голяма част от печалбата.

Съдебните спорове продължиха 15 години. През 2007 г., в качеството ѝ на министър на икономиката, Кристин Лагард реши да започне процедура по арбитраж с оглед на факта, че към момента на продажбата на дела в Adidas Crеdit Lyonnais е била собственост на държавата. В резултат, държавната хазна обезщети бизнесмена с 403 млн. евро след отчитане на лихвените плащания.

Обстоятелствата около сделката повдигнаха множество подозрения около ролята на Кристин Лагард. Известен факт е и, че Бернар Тапи е близък личен приятел на Никола Саркози, който през 2007 г. заемаше президентския пост във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още