IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения за европейските акции

Инвеститорите оценяваха напрежението в Украйна и вероятността за още монетарни стимули от ЕЦБ

20:00 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения за европейските акции

Европесйките акции се понижиха в днешната сесия, след като инвеститорите оценяваха напрежението в Украйна и вероятността за още монетарни стимули от ЕЦБ, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,7% до 1 369 пункта. Германският DAX, някои от чиито компоненти са силно зависими от руския газ, транзитиран през Украйна, загуби 2% до 9 463 пункта, френският CAC 40 спадна с 0,7% до 4 366 пункта, а британският FTSE-100 отстъпи с 0,4% до 6 806 пункта.

Руският бенчмарк MICEX спадна с 1,7% в днешната сесия, а рублата поевтиня с 1,6% до 36,74 за долар.

Президентът на Украйна Порошенко обяви, че руски войски са навлезли в страната, като град Новоазовск е паднал под контрола на руските военни. Събитията осуетяват резултатите от срещата в Беларус през уикенда, на която президентите на двете страни се споразумяха да деескалират напрежението.

Икономическите данни от деня показаха, че инфлацията в Германия е без промяна през август на месечна база и отчита ръст от 0,8% на годишна база. Утре ще излязат данните за потребителските цени в еврозоната, които се следят внимателно, тъй като това е ключов индикатор при формиране на политиката на ЕЦБ.

Има големи очаквания, че на срещата си на 4 септемри централната банка ще предприеме монетарни действия, след като президентът й Марио Драги загатна за това по време на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул миналия петък.

В Испания окончателната оценка за БВП през второто тримесечие показа ръст от 0,6% спрямо предходното (най-силен от края на 2007 г.) и 1,2% на годишна база. Потребителските цени в страната през август са се понижили с 0,5% на годишна база.

Британската търговска камара вдигна прогнозата си за растежа във Великобритания през тази година до 3,2%, но предупреди, че той ще се забави през 2016 г.

Акциите на Telecom Italia се повишиха с 1,3%, а тези на Vivendi прибавиха 0,2%, след като италианската компания обяви, че е предложила да купи бразилското поделение на Vivendi в сделка, която би го оценила на 9,25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още