IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Драги окрили европейските борси

Водещите индекси приключиха сесията със сериозни повишения

19:50 | 25.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Речта на Драги окрили европейските борси

Европейските акции приключиха търговията в понеделник със силни печалби, след като инвеститорите бяха вдъхновени от неочакваното изявление на президента на Европейската централна банка Марио Драги, че са възможни нови стимули за икономиката.

„Драги разбира, че може да се наложи да действа, за да насърчи търсенето в Европа, като това ще донесе печалби на пазарите в краткосрочен план“, коментира пазарният стратег в IG Стан Шаму.

Допълнителна доза оптимизъм дойде от новия рекорд на американския индекс S&P 500, който за пръв път прескочи границата от 2 000 пункта, докато спад на бизнес доверието в Германия разваляше настроението на инвеститорите.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 скочи с 2,16% до 3 165,47 пункта. Германския DAX затвори с повишение от 1,83% при 9 510,14 пункта.

Френският индекс CAC 40 добави 2,10% към стойността си и затвори при 4 342,00 пункта. Британският FTSE 100 беше затворен заради почивни дни.

През деня излязоха новини за придобиването на американската биотехнологична компания InterMune от швейцарския производител на лекарства Roche за 8,3 млрд. долара. Акциите на Roche поскъпнаха с 0,56% до 267,40 швейцарски франка за акция.

Големите печеливши обаче бяха френските банки като цената на акциите на Societe Generale нарасна с 1,89% до 38,25 евро за акция, докато книжата на BNP Paribas поскъпнаха с 1,67% до 48,89 евро за акция. Германският автопроизводител добави 1,90% към пазарната си капитализация като акциите на компанията затвориха при 90,75 евро за акция.

В петък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката е готова да реагира с всички възможни средства, ако инфлацията в еврозоната продължи да се забавя. Инвеститорите приеха това като сигнал, че нараства вероятността централната банка да започне програма за изкупуване на активи или количествени улеснения, или да предприеме други мерки през идните месеци, които да натежат на еврото и да благоприятстват активите като акции и облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
anami
преди 9 години
Хайде елате малко и на БФБ.От кога Ви чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още