IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха сесията с ръстове

Инвеститорите се надяват на стимули от ЕЦБ заради забавянето на икономиката

19:45 | 21.08.14 г.
Европейските акции приключиха сесията с ръстове

Европейските акции приключиха днешната сесия на най-високо ниво от месец, след като инвеститорите залагат, че забавянето на производствения сектор в еврозоната и ръста на сектора на услугите ще засили натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за направи повече в подкрепа на възстановяването, пише Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,6% до 337 пункта. Индексът е с 3,8% над дъното, което достигна на 8 август заради опасенията около конфликта в Украйна.

В Германия DAX 30 записа ръст от 0,94% до 9 402 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,33% до 6 778 пункта, а във Франция CAC 40 добави 1,23% до 4 293 пункта.

“Европейската икономика не е излязла от правия път, но може да бъде подкрепена. Това оставя място за маневри за стимули, което дава оптимизъм на инвеститорите”, коментира пред информационната агенция Бен Кумар, инвестиционен мениджър в Seven Investment Management LLP.

Активността в производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната се е забавила през август, сочат предварителните оценки на Markit Economics. Песимистични са и данните за производствения сектор в Китай.

Агенцията припомня, че по-рано този месец председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че върви интензивна подготовка на програма за изкупуване на активи. През юни Централната банка съобщи, че от есента тръгва и нова схема за финансиране на банките в еврозоната.

Акциите на Raiffeisen Bank International AG поскъпнаха най-силно от януари 2012 г., след като банката отчете по-висока от очакваното печалба през второто тримесечие.

Пазарната оценка на Nobel Biocare Holding AG се повиши с над 3 на сто, а на Air  Berlin Plc – с над 20%, което е най-силният и ръст от 2008 г. насам, отново заради по-добра от очакваното печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още