IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското ембарго ще струва 300 млн. евро на Холандия

Холандският износ на земеделски стоки само към Русия поддържа 5 хил. работни места в страната

15:58 | 20.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руското ембарго ще струва 300 млн. евро на Холандия

Холандия ще загуби поне 300 млн. евро в резултат на наложеното от Русия ембарго на вноса на някои земеделски стоки от Европейския съюз (ЕС), съобщава статистическата агенция на страната Statistics Netherlands, базирайки прогнозата си на данни от миналата година.

Цената на общия холандски износ на земеделски стоки, включително плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, към Русия, възлиза на 500 млн. евро през 2013 г., генерирайки 300 млн. евро за холандския бизнес и поддържайки 5 хил. работни места. Останалите 200 млн. евро отиват при доставчиците на услуги от съседните страни, пише CNBC, цитирайки Statistics Netherlands.

Руското ембарго идва в труден момент за холандската икономика, която все още се опитва да излезе от рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВП) в петата по големина икономика в еврозоната се очаква да нарасне с едва 0,75% през 2014 г. и с 1,25% през 2015 г. Санкциите от страна на Москва могат да костват между 0,25 и 0,50% от растежа на БВП през тази година, предупреждава статистическата агенция.

Холандия е вторият най-голям износител на земеделска продукция в света, като около 2% от износа ѝ на храна и земеделски стоки биват изпращани към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Холандия муха е ухапала , но на русофобите от Прибалтика и Полша направа им се разказва играта след като по техни прогнози спадът на БВП ще бъде не по малко от 10%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още