IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни ръстове за европейските индекси след отслабването на геополическия риск

Най-значително покачване от близо 1,7% отбеляза германският бенчмарк DAX

19:17 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Силни ръстове за европейските индекси след отслабването на геополическия риск

Европейските борси затвориха търговията в понеделник със силни повишения, след като инвеститорите реагираха на подобряването на ситуацията около украинската криза.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 добави 1,27% до 1 339,92 пункта. Германският DAX нарасна с 1,68% до 9 245,33 пункта, докато в Лондон затвори с ръст от 0,78% до 6 741,25 пункта.

В Мадрид индексът IBEX 35 се покачи с 1,28% до 10 353,40 пункта. Френският CAC 40 се разшири с 1,35% до 4 230,65 пункта, докато в Италия FTSE MIB добави 0,82 на сто до 19 639,90 пункта.

Опасенията за допълнителна ескалация на кризата в Украйна изпратиха индексите рязко надолу в края на миналата седмица. Днес обаче Русия се споразумя с Украйна и Червения кръст за конвоя с хуманитарна помощ. Новината бе съобщена от руския външен министър Сергей Лавров и дойде само ден след срещата му с външните министри на Украйна, Германия и Франция.

Същевременно председателят на Върховната Рада на Украйна Олександър Турчинов заяви, че Киев очаква да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) и НАТО в рамките на следващите 5 години.

Турчинов изтъкна също, че украинците разбират необходимостта за Киев да се присъедини към НАТО. "Това е начин да защитим Украйна от агресивната политика на Русия", посочи той.

На макроикономическия фронт търговският излишък на еврозоната нарасна през юни, след като увеличението на износа изпревари това на вноса. Външнотърговският излишък на валутния съюз се покачи до 16,8 млрд. евро през юни в сравнение с 15,4 млрд. евро през май и спрямо излишъка от 15,7 млрд. евро през юни 2013 г.

Централната банка на Германия Бундесбанк предупреди, че геополитическото напрежение може да попречи на връщането на най-голямата европейска икономика към растежа.

"Перспективите пред германската икономика са помрачени от неблагоприятните международни новини. Очакванията за засилване на икономическия подем през втората половина на 2014 г., които стоят в основата на пролетните прогнози, са поставени под съмнение от последните данни", посочиха в анализа си експертите.

Bovis съобщи, че очаква значителен ръст на печалбата през 2014 г., в съответствие с прогнозите. Капитализацията на британската строителна компания нарасна с 4,83 на сто.

Листнатите на борсата във Франкфурт акции на Roche Holding AG поскъпнаха с 1,3 на сто. По-рано през деня дружеството съобщи, че е преговори за придобиването на японската фармацевтична компания Chugai Pharmaceutical Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още